ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλές προοπτικές» για συμφωνία βλέπει η κυβέρνηση

REUTERS/Alkis Konstantinidis

Την εκτίμηση πως στο νέο γύρο του Brussels Group που ξεκινά σήμερα υπάρχουν «καλές προοπτικές» για συμφωνία, εξέφραζε αργά χθες το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είχε από την παρελθούσα Παρασκευή κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα με τους θεσμούς και την ευρωζώνη. Ωστόσο, οι επαφές αυτές τελεσφόρησαν μόλις χθες δεδομένου ότι υπό την πίεση της ημερομηνίας «ορόσημο» της 7ης Απριλίου η κυβέρνηση εμφανίσθηκε διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς για να οδηγηθεί με μια προκαταρκτική συμφωνία έως το Eurogroup της Μάλτας.

Στη βάση αυτή αποφασίσθηκε νέος γύρος συναντήσεων τόσο με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, όσο και με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ και Πόουλ Τόμσεν στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το γύρο επαφών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα κληθούν να συμφωνήσουν με τους δανειστές και με το ΔΝΤ στα «τοξικά» πολιτικά θέματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών και της ενέργειας.

Βάσει των όσων ζητούν οι δανειστές:

•Από τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολογήτου ορίου θα υπάρξει εξοικονόμηση 1%+1% του ΑΕΠ, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλαιούς συνταξιούχους να εφαρμόζεται από το 2019, όπως και η μείωση του αφορολογήτου για τον άγαμο στα 5.600 ευρώ.

•Στα εργασιακά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα παραμείνει αμετάβλητο έως το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, για τις ομαδικές απολύσεις δεν θα απαιτείται διοικητική προέγκριση, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα ανταπεργίας στους εργοδότες.

•Στα ενεργειακά το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα πωληθεί, ενώ εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών θα πωληθεί και μέρος των υδροηλεκτρικών μονάδων.

Μέλλει να καταδειχθεί το εάν οι δανειστές θα διευκολύνουν σε κάποια από τα παραπάνω ζητήματα την κυβέρνηση ή όχι, ωστόσο πηγές τόσο από το Μαξίμου όσο και από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν πως τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου μεταβαίνουν στη βελγική πρωτεύουσα για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση.

Τέλος, ειδική βαρύτητα για τη διαπραγμάτευση θα έχει και η έλευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ στην Αθήνα αύριο Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρέμπεν Άαμαν δήλωσε στο CNN Greece πως στις επαφές του τόσο με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τουσκ θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με το μεταναστευτικό, την οικονομική κατάσταση, αλλά και το Brexit.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης