ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Λαγκάρντ απεκάλυψε πως διαφωνεί με τον Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος

Στην αποσαφήνιση πως δεν εναρμονίζεται με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πως αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αύξηση της παραγωγικότητας και όχι ελάφρυνση του χρέους προχώρησε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε εκδήλωση του American Enterprise Institute στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείσα για την πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης τους ελληνικού προγράμματος η επικεφαλής του ΔΝΤ δέχθηκε να απαντήσει παρά το γεγονός ότι το θέμα της ομιλίας της ήταν η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικότητας.

«Φυσικά η Ελλάδα μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της, για να το συνδέσω με το θέμα που συζητάμε. Και δεν εναρμονίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε ο οποίος λέει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται λιγότερο χρέος, αλλά περισσότερη παραγωγικότητα. Εμείς στο ΔΝΤ λέμε πως η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο χρέος και υποστηρίζουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να επιτραπεί στην Ελλάδα να καταστεί περισσότερο παραγωγική», τόνισε.

Πάντως, κάνοντας εμμέσως αναφοράς στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις είπε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία για να βελτιωθεί περαιτέρω η παραγωγικότητα της οικονομίας της.

«Έχουμε κάνει ισχυρές συστάσεις για διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν επίπτωση στην οικονομία. Όχι εύκολες μεταρρυθμίσεις (low-hanging fruit) που δεν θα διαρκέσουν σε βάθος χρόνου, αλλά βιώσιμες μεταρρυθμίσεις, στις συντάξεις και στη φορολογία για παράδειγμα που θα διασφαλίσουν την οικονομία και θα απελευθερώσουν την παραγωγικότητα που είναι διαθέσιμη», είπε.

Η ίδια θέλοντας να καταδείξει πως η πολιτική του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει ξεκαθάρισε πως το Ταμείο για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ζητά να υπάρχουν δύο πυλώνες, ήτοι μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια ελάφρυνση χρέους συμβατή με τις ανάγκες της Ελλάδος .

«Όπως ξέρετε το ΔΝΤ θα μετάσχει στο πρόγραμμα εάν βασίζεται σε δύο πόδια. Στις μεταρρυθμίσεις που θα παράσχουν τη δημοσιονομική βάση που θα μας επιτρέψει να μετάσχουμε και σε μια ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα ταιριάζει στη δυνητική ανάκαμψη της χώρας», είπε απαντώντας στον Μιχάλη Ιγνατίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης