ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάρτιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 ετών η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάρτιο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Μάρτιο για τρίτο κατά σειρά μήνα και σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που καταρτίζει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2013.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις -74,4 μονάδες, από -73,3 μονάδες το Φεβρουάριο, σε επίπεδο χαμηλότερο έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (-71,9 µινώδες). Η αβεβαιότητα από την παρατεταμένη διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος και κυρίως η επερχόμενη οριστικοποίηση των νέων δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία συνεπάγονται μελλοντικά πρόσθετες περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, επιδείνωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αναμενόμενες πιέσεις από τα νέα μέτρα στο εισόδημα αντικατοπτρίζονται και στην υποχώρηση της πρόθεσης για αποταμίευση σε νέο ιστορικά ελάχιστο επίπεδο.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Μάρτιο βελτιώθηκε πάντως οριακά φθάνοντας στις 93,4 μονάδες, έναντι 92,9 μονάδων τον Φεβρουάριο. Το επίπεδο αυτό είναι χαμηλότερο από το επίπεδο του Ιανουαρίου (95,1), είναι ελαφρώς όμως υψηλότερο από ότι τον ίδιο μήνα πέρυσι (90,5 μονάδες). Στους επιχειρηματικούς τομείς, µε εξαίρεση το λιανικό εμπόριο, σημειώνεται μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας, κυρίως λόγω καλύτερων προβλέψεων για την πορεία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε και τον Μάρτιο, φθάνοντας στις 93,7 (από 91,8) μονάδες, οριακά χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (94,8 μονάδες). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση δεν μεταβάλλονται ουσιαστικά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, μετά την πτώση Φεβρουαρίου, ανακάμπτει και διαμορφώνεται στις 51,8 (από 46,2) μονάδες, σε επίπεδο πάντως κατώτερο σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή του επίδοση (65,8 μονάδες). Σε κλαδικό επίπεδο, η τάση είναι ανοδική τόσο στα Δημόσια Έργα, όσο και στις Ιδιωτικές Κατασκευές, ενώ οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται σχετικά, όπως συμβαίνει και µε τις αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο παραμένει τον Μάρτιο περίπου στα ίδια επίπεδα, στις 89,6 (από 90,1) μονάδες, χαμηλότερα πάντως σε σύγκριση µε την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (94,4 μονάδες). Από τις κύριες μεταβλητές του δείκτη, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποδυναμώνονται, αντίθετα µε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους που ενισχύονται, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες βελτιώνεται τον Μάρτιο, κινούμενος στις 78,3 (από 76,9) μονάδες, ανώτερα σε σχέση µε τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα (66 μονάδες). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων αμβλύνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, µε τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.