Χέρι-χέρι ψήφιση μέτρων και ελάφρυνση χρέους
Διατεθειμένη να καθυστερήσει τη ψήφιση των μέτρων που θα περιληφθούν στη συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι η ευρωζώνη να αποκρυσταλλώσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται η κυβέρνηση. Και αυτό δεν γίνεται για λόγους τακτικής, αλλά για λόγους ουσίας, δεδομένου ότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων από μόνη της δεν ξεκλειδώνει ούτε την εκταμίευση των δόσεων, ούτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο χρέος.
Μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο» και προσέθεσε πως «θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 και αυτό μόνο εάν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται».
Το CNN Greece ζήτησε από κυβερνητική πηγή να αποσαφηνίσει σε τι συνίσταται η αναφορά «ουσιαστικά μέτρα», ωστόσο ο εν λόγω αξιωματούχος αρνήθηκε να ερμηνεύσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. «Δεν θέλω να τον ερμηνεύσω», ανέφερε.
Μη κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων συνέδεσε την πρωθυπουργική αναφορά με την αλληλουχία που θέλει η κυβέρνηση να τηρηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
«Ζητάμε να κάνουμε μια ανταλλαγή χέρι με χέρι. Σας δίνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας δίνετε το χρέος. Αυτό είναι προϋπόθεση για μια πολιτικά και οικονομικά βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως από τη στιγμή που ολοκληρωθεί το πλαίσιο της συμφωνίας και υπάρξει το staff level agreement, όλο το βάρος θα πέσει στο ΔΝΤ και στην Γερμανία.
«Το Ταμείο θα πρέπει να διασφαλίσει από τους Γερμανούς εκείνα τα μέτρα για το χρέος που θα του επιτρέψουν να μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2018 εκπνέει το πρόγραμμα του ESM και η ελάχιστη διάρκεια της χρηματοδοτικής γραμμής του ΔΝΤ είναι ένα έτος, θα πρέπει η Ελλάδα έως τον Ιούλιο να έχει αποκτήσει πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Αυτό ρίχνει το βάρος των αποφάσεων στην γερμανική κυβέρνηση και στην ευρωζώνη. Εάν θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα πρέπει να προσδιορίσουν τα μέτρα για το χρέος μέσα στις επόμενες 60 ημέρες», ανέφερε το ίδιο στέλεχος.
Πάντως, δεδομένων των αποφάσεων του Eurogroup, για όσο διάστημα το ΔΝΤ δεν αποφασίζει τη χρηματοδοτική του εμπλοκή στο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορούν να υπάρξουν και εκταμιεύσεις δόσεων προς την Ελλάδα. Στη βάση αυτή η ενισχυμένη δόση των 7 δισ. ευρώ που σχετίζεται με τη δεύτερη αξιολόγηση δεν θα μπορούσε να δοθεί στην Ελλάδα, ακόμη και εάν η κυβέρνηση ψήφιζε όλα τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι θεσμοί. Έτσι, είναι ξεκάθαρο πως το πόσο γρήγορα θα λάβει η Ελλάδα χρήματα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα η Γερμανία θα συναινέσει στα μέτρα που θα προσδιορίσει το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους.