ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται μειώσεις συντάξεων έως 12% και δραστικές συγχωνεύσεις ταμείων

Συγχωνεύσεις ταμείων, μειώσεις στις υφιστάμενες συντάξεις και ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων θα προβλέπουν μεταξύ άλλων οι προτάσεις της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα παραδοθούν αύριο Πέμπτη στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγχώνευση ταμείων, στην έκθεση της Επιτροπής Σοφών, υπάρχουν δύο προτάσεις. Η πρώτη προβλέπει ένα ταμείο για όλους τους εργαζόμενους, ενώ η δεύτερη προβλέπει τρία ταμεία. Ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες. Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υπουργός Ανάστασιος Πετρόπουλος, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τη βιωσιμότητα των ταμείων, κατά τη σημερινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου.

Υιοθετώντας πολλές από τις προβλέψεις του νέου Μνημονίου και με σκοπό να υπάρξουν εξοικονομήσεις στο ασφαλιστικό που θα κινηθούν εντός των πλαισίων που θέλουν οι θεσμοί – εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ έως το 2018- η Επιτροπή Σοφών εισηγείται αλλαγές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «ταμπού» για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ειδικά ο επανυπολογισμός συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί ώστε να ανταποκρίνονται στον ενιαίο τρόπο υπολογισμού αναμένεται να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων και να δοκιμάσει στην πράξη τις κυβερνητικές αντοχές.

Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων από 1/1/2016 με την καθιέρωση μιας εθνικής σύνταξης για όλους και «ατομικών μερίδων» για κάθε ασφαλισμένο σημαίνει στην πράξη ότι θα καταργηθούν τα ειδικά καθεστώτα για τον υπολογισμό της σύνταξης και ότι θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης (από 64,5% που είναι σήμερα κατά μέσο όρο σε κύρια και επικουρική στο 55% περίπου).

Η περικοπή των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται εκτιμάται πως θα αγγίξει ακόμη και το 12% για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (κύριες και επικουρικές).Σημαντικά δε θα επηρεαστούν όχι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, αλλά οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες και συνταξιούχοι Δημοσίου.

Βασικός πυλώνας την πρότασης της Επιτροπής Σοφών είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Το νέο Μνημόνιο αναφέρει ρητά πως πλήρης σύνταξη θα χορηγείται έως το 2022 είτε στα 62 έτη με 40 έτη ασφάλισης είτε στα 67 με λιγότερα έτη (από 15 και πάνω) εξαιρουμένων μόνο των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά και των γονέων αναπήρων παιδιών. Η προοδευτικότητα με την οποία θα γίνουν οι αλλαγές αυτές θα περιγράφεται στο πόρισμα της Επιτροπής.

Ξεκάθαρο είναι ότι από τις προωθούμενες αλλαγές θα επηρεασθούν καθολικά οι λεγόμενοι «νέοι» ασφαλισμένοι, ήτοι όσοι ασφαλίστηκαν μετά το 1992, αλλά σε κάποιο βαθμό θα επηρεαστούν και ασφαλισμένοι προ του 1992, ειδικά δε εκείνοι που αν και έχουν συμπληρώσει το χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση δεν έχουν συμπληρώσει τη σχετική ηλικία.

Το πολυνομοσχέδιο

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι στρατιωτικοί και όσοι έχουν πάρει από το Δημόσιο πρόωρη - μειωμένη σύνταξη θα πληρώσουν το πρώτο κύμα των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, επέρχονται δυσμενείς συνέπειες λόγω της μικρής μείωσης της σύνταξης των υπαλλήλων-λειτουργών του Δημοσίου καθώς και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1-9-2015 και μετά.

Δυσμενείς συνέπειες επέρχονται και λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 19-8-2015 και μετά.

Τέλος, σημαντικά θα επηρεαστούν και εκείνοι η σύνταξη των οποίων καταβάλλεται μειωμένη λόγω πρόωρης αποχώρησης, αφού το ποσό της μειωμένης αυτής σύνταξης μειώνεται περαιτέρω κατά 10% ως τη συμπλήρωση τού κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης