ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δουβλίνο και Βρυξέλλες οι κερδισμένοι του Brexit

Η JP Morgan και η Lloyd’s έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες για να μεταφέρουν προσωπικό εκτός Λονδίνου και το παράδειγμά τους αναμένεται να ακολουθήσουν άμεσα και άλλες μεγάλες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να αποχωρήσουν από τον κλάδο στη Βρετανία ακόμη και στις 200.000. Είναι ενδεικτικό ότι η Citi προειδοποίησε χθες το προσωπικό της πως ενδέχεται να συμβεί «σκληρό» Brexit και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να μεταφερθούν θέσεις εργασίας εκτός Βρετανίας.

Η JP Morgan έχει αρχίσει συνομιλίες για να αγοράσει ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα στο Δουβλίνο, το οποίο θα είναι αρκετά μεγάλο για να στεγάσει τουλάχιστον 1.000 εργαζομένους. Η Lloyd’s που είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο έχει θέσει στόχο να στήσει νέο γραφείο στις Βρυξέλλες, όπου θα ιδρύσει νέα θυγατρική για να κάνει δουλειές στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η JP Morgan θέλει να αγοράσει κτίριο στην περιοχή Capital Dock του Δουβλίνου. Εκεί πωλούν ακίνητα εταιρείες όπως η Kennedy Wilson και το Εθνικό Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας της χώρας που δημιουργήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση για να αγοράσει στεγαστικά δάνεια από προβληματικές τράπεζες. Ενδεικτικό των προθέσεων της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας είναι ότι το κτίριο αυτό έχει χώρους περίπου 12.000 τ.μ. και είναι αρκετά μεγάλο για να στεγάσει περισσότερους από 1.000 εργαζομένους.

Η Lloyd’s, από την πλευρά της, αναζητά επίσης γραφεία στην καρδιά του Βελγίου για να μπορεί απρόσκοπτα να προσφέρει υπηρεσίες αντασφάλισης σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ολο το προηγούμενο διάστημα η ασφαλιστική εταιρεία ασκούσε πιέσεις στη βρετανική κυβέρνηση για να εγγυηθεί τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων στη χώρα, αλλά τελικά αποφάσισε ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο και ανέλαβε δικές της πρωτοβουλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης