Ελάφρυνση χρέους: Αποκλείει πάγωμα επιτοκίων ο ESM
«Πάγωμα των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται στα εξεταζόμενα μέτρα για ενδεχόμενη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικούς χρέους». Αυτό ξεκαθάρισε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε επικοινωνία που είχε με το CNN Greece με αφορμή το δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο έθετε σχετικό ζήτημα.
Ο εκπρόσωπος του ESM σε γραπτή απάντηση του προς το CNN Greece ανάφερε τα εξής:
»Ο ESM εργάζεται αυτή τη στιγμή για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όπως είχαν ανακοινωθεί στις 23 Ιανουαρίου. Εξομαλύναμε το προφίλ των δανείων, ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει. Αυτά τα μέτρα επίσης μείωσαν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα και αναμένεται να έχουν μια θετική επίδραση στη βιωσιμότητα του χρέους.
»Η συμφωνία του Eurogroup της 26ης Μαΐου προβλέπει μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα. Θα καθορίσουμε στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, εάν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είναι αναγκαία για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους.
»Αυτά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων (σ.σ. των δανείων) και μια περίοδο χάριτος στην καταβολή των τόκων. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν περιλαμβάνουν τον καθορισμό ανώτατου ορίου (capping) των επιτοκίων, κάτι που θα συνεπαγόταν δημοσιονομικές μεταβιβάσεις από κράτη-μέλη.
»Με όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η Ελλάδα θα καταφέρει μεγάλη πρόοδο στην επίτευξη μιας υγιούς μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% σε μεσοπρόθεσμη βάση μετά το τέλος του προγράμματος του ESM.
»Αναμένουμε ότι θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση και τις δημοσιονομικές προοπτικές σε μεσοπρόθεσμη βάση μετά το τέλος του προγράμματος αφότου ολοκληρωθεί η εν εξελίξει αξιολόγηση και υλοποιηθούν από τις ελληνικές Αρχές οι φορολογικές και συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη».