Η Κριστίν Λαγκάρντ ανοίγει τα χαρτιά της για το ελληνικό χρέος
Τα χαρτιά της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να ανοίξει στις 12 Απριλίου η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα μιλήσει στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Bruegel για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και προτεραιότητες εν όψει της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (21-23 Απριλίου).
Το ζήτημα του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το 2018 θα είναι κεντρικό ζήτημα στην Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.
Για το θέμα αυτό η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επανειλημμένα συζητήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επικοινωνία των δύο πλευρών υπήρξε και τη Δευτέρα, ωστόσο πηγή του ΔΝΤ και ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος με τους οποίους επικοινώνησε το CNN Greece δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο της.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την επικεφαλής του Ταμείου να δεσμευτεί πως θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και όχι μια α λα καρτ στήριξη, ζητώντας το ΔΝΤ να επιμείνει στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Το θέμα αυτό το έχει θέσει δημόσια τόσο η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου όσο και ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος πριν ακριβώς μια εβδομάδα μιλώντας στην Ουάσιγκτον εκτίμησε πως οι Ευρωπαίοι δείχνουν σταδιακά μεγαλύτερο «ρεαλισμό» στις σχετικές συζητήσεις.
Πάντως, το τελευταίο 24ωρο ο γερμανικός Τύπος προχώρησε σε πλήθος δημοσιευμάτων για το ελληνικό χρέος, χρωματίζοντας την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να δώσει οποιαδήποτε δέσμευση για ελάφρυνση πριν τις γερμανικές εκλογές.
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel φιλοξενεί ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο στις 22 Φεβρουαρίου στη συνάντηση που έγινε στην καγκελαρία με την παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ αποφασίστηκε ότι το ΔΝΤ δεν θα θέσει θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έως το 2018, λόγω των γερμανικών εκλογών. Αυτό πάντως δεν είχε προκύψει από τις δηλώσεις που η ίδια είχε κάνει αμέσως μετά στη γερμανική δημόσια τηλεόραση για το συγκεκριμένο θέμα.
Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα των Die Welt και Handelsblatt υπογραμμίζουν πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο επικεφαλής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τηρούν άκρως αμυντική στάση στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και είναι αντίθετοι σε ενδεχόμενο «πάγωμα» έως το 2040 των επιτοκίων που καταβάλλει η Ελλάδα για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει, καθώς εκτιμούν πως αυτό ενδέχεται να στοιχίσει στους δανειστές περί τα 120 δισ. ευρώ.