ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα συνάντηση με θεσμούς για προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Νέα συνάντηση έχουν με τους εκπροσώπους των θεσμών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών μετά τη μαραθώνια διαβούλευση που έληξε δίχως... λευκό καπνό τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ως σημαντικότερο "αγκάθι" εξακολουθεί να θεωρείται η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν πλέον στην αναγκαιότητα αυτόματης κάλυψης του 25% των δανειοληπτών, των φτωχότερων δηλαδή στρωμάτων και τη συζήτηση να διεξάγεται πλέον στη βάση εύρεσης τρόπων προστασίας για ένα 33% ακόμα των δανειοληπτών που θα ανεβάσει το συνολικό ποσοστό στο 58%.

Οι δανειστές ωστόσο επιμένουν ότι πρέπει να αποκλειστούν με κάθε τρόπο οι στρατηγικοί κακοπληρωτές γι' αυτό και αναφορικά με το 33% για το οποίο επιδιώκεται κάποιος βαθμός προστασίας, αναμένεται να επιβληθούν δικλείδες ασφαλείας.

Έντονη είναι η συζήτηση που διεξάγεται και για τα δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί να πωλούνται σε funds παρά μόνο εάν υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ, διεκδικώντας παράλληλα προστασία και για τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που δεν είναι συνδεδεμένες με υποθήκες.

Εφόσον τα "ανοιχτά" μέτωπα κλείσουν τότε θα προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο ώστε να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας καθώς κοινοτικές πηγές διαμήνυαν με διαρροές τους ότι προϋπόθεση της επιτυχούς αξιολόγησης είναι μόνο η νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Από την έκβαση της σημερινής διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς θα κριθεί αφενός μεν η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ και των άλλων 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφετέρου δε η σύγκληση του EuroWorking Group αύριο.

Η Κομισιόν, πάντως, εξέφρασε το μεσημέρι της Δευτέρας την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις τις τελευταίες μέρες.

Νωρίτερα το μεσημέρι, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης είχε τρίωρη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών με βασικό αντικείμενο την οριστικοποίηση των ισοδυνάμων για το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, ζητήθηκαν από την ελληνική πλευρά επιπρόσθετες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα των ισοδύναμων που προτείνει, ώστε να μην επιβληθεί ΦΠΑ στην εκπαίδευση και οι οποίες και θα δοθούν τις αμέσως προσεχείς ώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης