ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚ: Σκληρό παζάρι για τις τιμές του πετρελαίου

Προσπάθεια να διατηρηθούν οι τιμές τουλάχιστον στα σημερινά τρέχοντα επίπεδα κάνουν οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, οι οποίες θέλουν τώρα να διατηρήσουν την παραγωγή μειωμένη για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν είναι μέλη του Οργανισμού συναντήθηκαν χθες στο Κουβέιτ.

Η κίνηση αυτή από τον ΟΠΕΚ γίνεται καθώς η Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες στον κόσμο, προβλέπει ότι υπάρχει προοπτική για νέα μείωση στις τιμές του μαύρου χρυσού από τα 50 δολάρια σήμερα στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από μελέτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όπου προβλέπονται τα μελλοντικά έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου. Η Ρωσία μάλιστα δεν εμφανίστηκε χθες διατεθειμένη να δώσει στον ΟΠΕΚ λευκή επιταγή για νέα μείωση της παραγωγής χωρίς να αναλυθούν πρώτα τα αποτελέσματα της τρέχουσας στρατηγικής του Οργανισμού.

Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate ή WTI διαμορφώνονται σήμερα στα 48 δολάρια και οι τιμές του Brent βρίσκονται στα 50,80 δολάρια το βαρέλι. Αναλυτές που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν την προηγούμενη εβδομάδα ράλι των τιμών έως τα τέλη του έτους κατά 15% περίπου από τα σημερινά επίπεδα. Ομως η νέα αυτή μελέτη από τη Ρωσία έρχεται να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα στις αγορές.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο μέσα στον Μάρτιο οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν υποχωρήσει κατά 10% λόγω της αύξησης της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ και τα μεγάλα αποθέματα σε πετρέλαιο που εξακολουθούν να έχουν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Το Δεκέμβριο οι χώρες του ΟΠΕΚ και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες μη μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία, είχαν συμφωνήσει σε εξάμηνη μείωση της ημερήσιας παραγωγής για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους. Καθώς, όπως ανέβαιναν οι τιμές, ξαναμπήκαν στο παιχνίδι οι παραγωγείς πετρελαίου στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας, με αποτέλεσμα να γεμίσουν ξανά οι δεξαμενές των κρατικών αποθεμάτων με φτηνό μαύρο χρυσό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης