ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων ενόψει EuroWorking Group

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε η διαφαινόμενη τελευταία διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς, η οποία θα κρίνει αφενός τη σύγκληση του αυριανού EuroWorking Group, αφετέρου την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τις μεσημεριανές συζητήσεις στο Hilton άνοιξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και τη σκυτάλη έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η παρουσία του κ. Αλεξιάδη στις σημερινές συζητήσεις σχετίζεται με τις αλλαγές στις 100 δόσεις και τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, για τα οποία και θα ενημερώσει τους θεσμούς.

Οι επόμενες ώρες κρίνονται καθοριστικές, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη δεν υπάρχει περιθώριο μη συμφωνίας, αφενός διότι οι τράπεζες είναι αυτή τη στιγμή ευάλωτες λόγω των ανοικτών βιβλίων προσφορών, αφετέρου διότι πρέπει να κλείσει το πρώτο σετ με τα προαπαιτούμενα και να ακολουθήσει το δεύτερο σετ.

Οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και από το οικονομικό επιτελείο εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία ακόμα και σήμερα.

Πάντως και στελέχη των θεσμών θεωρούν πως οι συγκλίσεις στην παρούσα φάση είναι περισσότερες από τις αποκλίσεις.

Σημειώνεται πως στη χθεσινή 17ωρη διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί καταγράφηκε προσέγγιση στο ότι το 25% του συνόλου των δανειοληπτών που είναι φτωχοί θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, αλλά τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κάποιου είδους προστασίας και για ένα ακόμη 33% των δανειοληπτών, έτσι ώστε να προστατεύεται συνολικά το 58% αυτών. Στη βάση αυτή γίνεται προσπάθεια να αποκλεισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων να πωλούνται σε funds ανεξαρτήτως του ύψους του δανείου , κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται και θέλει να ισχύσει τουλάχιστον ότι συμφωνήθηκε στην Κύπρο, όπου προς πώληση βγαίνουν μόνον μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Διεκδικεί δε προστασία και για τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που δεν είναι συνδεδεμένες με υποθήκες.

Εάν σήμερα κλειδώσουν όλα τα ανοικτά θέματα θα προωθηθεί στη Βουλή νομοσχέδιο προκειμένου να ψηφισθεί εντός της εβδομάδας.Άλλωστε κοινοτικές πηγές διευκρίνισαν ήδη μέσω διαρροών ότι η αξιολόγηση των θεσμών θα μπορέσει να ολοκληρωθεί μόνο μετά τη νομοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, την οποία οι δανειστές αναμένουν εντός της εβδομάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης