ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τόμσεν αποκάλυψε τη διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους

Ο Τόμσεν αποκάλυψε τη διαφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους
Louisa Gouliamaki/AFP

Τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού περιέγραψε ως την πλέον σημαντική παρέμβαση της δεύτερης αξιολόγησης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη.

Στην ομιλία του με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ» ο Δανός οικονομολόγος δεν θέλησε να αναφερθεί αναλυτικά στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το Ταμείο ζητά κατά βάση από την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογία και από τους Ευρωπαίους παρεμβάσεις που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Περιγράφοντας στους παρισταμένους στην εκδήλωση το πώς μπορούν να εξελιχτούν τα πράγματα είπε πως εάν ολοκληρωθεί, η αξιολόγηση το επόμενο βήμα θα έχει να κάνει με τη μείωση του χρέους. Στο θέμα δε αυτό δεν έκρυψε πως Ευρωπαίοι και ΔΝΤ βρίσκονται σε διαφωνία για το βάθος των παρεμβάσεων.

Ο Πόουλ Τόμσεν δεν έκρυψε την ανησυχία του για την εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πως θα διατηρηθεί σε διψήφια νούμερα για πολλά χρόνια και θα επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα μετά από 21 χρόνια.

Στο σημείο αυτό έδειξε πως αντιλαμβάνεται το επιχείρημα ότι οι συντάξεις συντηρούν τους ανέργους στην Ελλάδα και για το θέμα αυτό είπε πως το ΔΝΤ ζητά επίμονα εκτός από τις εξοικονομήσεις από το ασφαλιστικό να υπάρξουν επιδόματα και δομές κοινωνικής προστασίας για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει γιατί το ΔΝΤ δεν συγκρούστηκε στην Ελλάδα με εκείνους που προκάλεσαν την κρίση χρέους και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο μπαίνει σε δίλημμα κάθε φορά που πρέπει να λάβει πολιτική θέση, κάτι που αποφεύγει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρουσίαση του Πόουλ Τόμσεν είχε μια διαφάνεια που περιέγραφε χρωματικά το πώς η πολιτική αντίδραση επιδρούσε στην εφαρμογή των προγραμμάτων χωρών όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Στην Ελλάδα εξαιρουμένης της περιόδου της διακυβέρνησης Παπανδρέου – που κατά το ΔΝΤ ήταν χαμηλή η πολιτική αντίδραση στις μεταρρυθμίσεις- όλα τα άλλα χρόνια υπήρχε έντονη πολιτική κρίση και μεταρρυθμιστική απροθυμία.

Την εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σπουδών του St Antony's College παρακολούθησε ένα ακροατήριο 50 ατόμων μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες καθηγητές στο βρετανικό πανεπιστήμιο Όθωνας Αναστασάκης, Παύλος Ελευθεριάδης και Καλυψώ Νικολαΐδη.