ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδείνωση προοπτικών διαπιστώνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Επιδείνωση προοπτικών διαπιστώνουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

Με μελανά χρώματα περιγράφουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες σύμφωνα με έρευνες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) διενήργησε εξαμηνιαία έρευνα, από την οποία επιβεβαιώνονται οι δυσμενείς συνθήκες για την επιχειρηματικότητα και προκύπτει πως στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα κλείσουν 18.700 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα χαθούν περίπου 34.000 θέσεις εργασίας!

Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για το επόμενο διάστημα, 4 στις 10 επιχειρήσεις, ήτοι ποσοστό 40,3% θεωρεί αρκετά και πολύ πιθανό ότι θα κλείσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους αυτοαπασχολούμενους (57,4%.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσίασε μείωση για περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (59,8 %), ενώ μόνο για το 13,4 % των επιχειρήσεων σημειώθηκε αύξηση στον κύκλο εργασιών.

Ο δείκτης ρευστότητας εξακολούθησε να διατηρείται σε εμφανώς χαμηλά επίπεδα αφού για 7 στις 10 επιχειρήσεις (70,1%) η ρευστότητα μειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Το πρόβλημα της ρευστότητας γα τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γίνεται εμφανέστερο εφόσον ληφθεί υπόψη ότι μόνο το 30% από αυτές αντλεί τη ρευστότητά του μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων που έχουν καθυστερημένες οφειλές συγκεντρώνεται σε εκείνες που έχουν χρέη προς τον ΟΑΕΕ (ΕΦΚΑ) και οι οποίες ανέρχονται στο 26,7% του συνόλου. Ο δε αριθμός των επιχειρήσεων με οφειλές και χρέη στον ΕΦΚΑ υπολογίζεται στις 300.000.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις

Αλλά και το κλίμα και οι προοπτικές στις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας δεν είναι καλύτερο, όπως προκύπτει από το γενικό δείκτη οικονομικού κλίματος της ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index που καταρτίζεται από έρευνα σε δείγμα 2.722 Διευθυνόντων Συμβούλων και Γενικών Διευθυντών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων.

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε την περίοδο 02/03/2017 έως 19/03/2017 προκύπτει πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος στο πρώτο τρίμηνο του 2017 μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας σημείωσε πτώση και διαμορφώθηκε στις 124 μονάδες έναντι 130 του προηγούμενου τριμήνου.

Η δυσμενής εξέλιξη του δείκτη εκφράζει την ανησυχία των CEOs για την παρατεταμένη περίοδο που διαρκεί η διαδικασία αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής και την καθυστέρηση στην τελική συμφωνία με τους δανειστές, που επηρεάζει τις αποφάσεις τους σχετικά με τον μεσομακροπρόθεσμο προγραμματισμό και επιδρά αρνητικά τόσο στον επιχειρηματικό τομέα όσο και στο σύνολο της οικονομίας.

Ωστόσο 9 στους 10 CEOs προβλέπουν ότι παρόλο που θα υπάρχουν επώδυνες καθυστερήσεις θα επιτευχθεί τελικά συμφωνία.