ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: «Θυσιάζουμε» τη ΔΕΗ για να κερδίσουμε στα εργασιακά

Διαπραγμάτευση: «Θυσιάζουμε» τη ΔΕΗ για να κερδίσουμε στα εργασιακά

Σε «τακτική υποχώρηση» στο ζήτημα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου η κυβέρνηση να κερδίσει κάτι στα εργασιακά, παραπέμπουν οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών με γνώση των διεργασιών στο Brussels Group.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα φέρεται να έχει καταθέσει προτάσεις και παραλλαγές συμβιβαστικών λύσεων στους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) τόσο για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όσο και για το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ρεύματος.

Κατά πληροφορίες κάποιες από τις προτάσεις αυτές έχουν βρει «ευήκοα ώτα» και θα παρουσιασθούν σήμερα στη διευρυμένη συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν) και Μπενουά Κερέ (EKT).

Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να δέχεται στις συζητήσεις των Βρυξελλών τα επιχειρήματα των θεσμών για την καταδικαστική σε βάρος της χώρας μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τον λιγνίτη (εμπόδιο στην πρόσβαση τρίτων), ωστόσο φέρεται να ζητά να καταστεί σεβαστή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις και ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με την υπερίσχυση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Στο μέτωπο του συνταξιοδοτικού η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών εντοπίζεται στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εφαρμοστούν οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ, ήτοι στο εάν οι περικοπές θα εφαρμοστούν εντός του 2020 όπως ζητά το ΔΝΤ ή σε βάθος πενταετίας όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν τους είπαμε σας δίνουμε τη ΔΕΗ και μας δίνετε τα εργασιακά ή το ασφαλιστικό, αλλά αναζητούμε κοινό έδαφος υποχωρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε στο CNN Greece κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πως το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου είναι «πιεστικό», ωστόσο διέψευσε πως έχει τεθεί ως «τελεσίγραφο» από την πλευρά των δανειστών.

Αν κατά τις σημερινές διαπραγματεύσεις διαπιστωθεί ουσιαστική πρόοδος τότε θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων ξανά στην Αθήνα κάτι που θα σηματοδοτήσει πως προσεγγίζουμε σε staff level agreement και πως το επόμενο δύσκολο εμπόδιο θα αφορά στη συμφωνία ΔΝΤ- ευρωζώνης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αν δεν υπάρξει πρόοδος οι συζητήσεις θα μετατεθούν για τον Απρίλιο και το ορόσημο για staff level agreement θα μετακινηθεί για το Eurogroup της 22ας Μαΐου.