ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Βιασύνη για την αξιολόγηση, πιέσεις στο ΔΝΤ για το χρέος

Εργασιακό και ασφαλιστικό απασχόλησαν τις χθεσινές συζητήσεις στο Brussels Group, ενώ σήμερα Τετάρτη η διαπραγμάτευση αναμένεται να επεκταθεί και σε ζητήματα ενέργειας, επικεντρώνοντας στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Μπορεί η προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς σε εργασιακά, ασφαλιστικό και ενεργειακά να εμφανίζεται από τους εταίρους ως η μεγάλη εκκρεμότητα προς την τελική συμφωνία, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το πιο ακανθώδες ζήτημα που θα κρίνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που είναι διατεθειμένοι να παράσχουν στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι. Και για αυτό το θέμα οι δηλώσεις της Ευρωζώνης και ειδικά της Γερμανίας δεν είναι υποστηρικτικές.

Αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε εκ νέου χθες το ενδεχόμενο εκταμίευσης δόσης προς την Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ωστόσο στο θέμα του χρέους υποστήριξε ότι «οι εταίροι στην Ουάσιγκτον έχουν πλέον καταλάβει ότι η ελάφρυνση χρέους είναι αδύνατη υπό την νομοθεσία της ΕΕ». Αλλά η συγκεκριμένη δήλωση του Σόιμπλε προσπαθεί να δεσμεύσει το Ταμείο και δεν απηχεί τις απόψεις της ηγεσίας του.

Πηγή από την στην Ουάσιγκτον αποσαφήνισε στο CNN Greece ότι παρά τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών «παραμένει ισχυρή η συνεπής θέση του Ταμείου ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση, ώστε να τεθεί το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πτωτική πορεία».

Να σημειωθεί πως η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόσο ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, όσο και ως προς την άρνηση του για ελάφρυνση του χρέους -πέραν από το πνεύμα των αποφάσεων του Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016- είναι κάτι που προκαλεί εκνευρισμό και σε στελέχη του Ευρωσυστήματος.

Η δήλωση που έκανε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup» φαίνεται ότι απηχεί τις θέσεις τόσο της Κομισιόν, όσο και της ΕΚΤ. Στην ουσία ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναγνώρισε πως οι καθυστερήσεις τόσο στην αξιολόγηση, όσο και στη συνολική διαπραγμάτευση δεν βαραίνουν μόνον την Ελλάδα και τους θεσμούς, αλλά και συγκεκριμένα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Ωστόσο για να διαφανεί αυτό καθαρότερα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (staff level agreement) μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών, η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης