Aύξηση των επιτοκίων του ευρώ βλέπουν οι αγορές
Οι αγορές κρατικών ομολόγων έχουν αρχίσει να προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε ευρώ πριν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αναλυτές και οικονομολόγοι που συμμετέχουν σε έρευνες μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων θεωρούν πλέον ότι υπάρχουν 80% πιθανότητες να αυξήσει η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Δεκέμβριο. Πριν από μια εβδομάδα, το «βαρόμετρο» των πιθανοτήτων αυτών δεν ξεπερνούσε το 60%.
Η αύξηση των πιθανοτήτων οφείλεται εν μέρει σε νέες δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Εβαλντ Νοβότνι. Ο Νοβότνι, που είναι και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, είπε ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει το επόμενο διάστημα εάν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πριν ή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ως πιθανότητα να αυξηθούν τα επιτόκια πριν ολοκληρωθεί το QE στα τέλη του τρέχοντος έτους. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αυξηθεί και το επιτόκιο με το οποίο η ΕΚΤ φυλάει τα χρήματα εμπορικών τραπεζών. Σήμερα το επιτόκιο αυτό είναι μείον 0,40%, με αποτέλεσμα οι εμπορικές τράπεζες να πληρώνουν ουσιαστικά την ΕΚΤ για να παρκάρουν εκεί τα χρήματά τους για ασφάλεια.
Αυτό πιστεύουν τουλάχιστον όσοι βάζουν τα χρήματά τους σε τέτοια «στοιχήματα». Το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού στη Γερμανία αυξήθηκε χθες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Τα επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων δύο και πέντε ετών αυξήθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στο -0,79% και το -0,31 αντίστοιχα. Στην Ιταλία τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν έως 7 μονάδες βάσης φτάνοντας το 2,43%. Την ίδια στιγμή το ευρώ κινείται ανοδικά έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων έναντι του αμερικανικού νομίσματος.Το ευρώ έχει φτάσει τα 1,0774 δολάρια.
Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση της ΕΚΤ είναι οι εγχώριες εξελίξεις στην ευρωζώνη, όπως είναι η άνοδος του πληθωρισμού αλλά και η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών, ιδιαίτερα των γερμανικών, που συνεπάγεται ιδιαίτερα χαμηλό κόστος δανεισμού. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης η τροχιά αύξησης των επιτοκίων και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.