ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποτιμούν τις επιπτώσεις από το Παρίσι, «ποντάρουν» στους ιδιώτες επενδυτές οι 4 τράπεζες

Αποτιμούν τις επιπτώσεις από το Παρίσι, «ποντάρουν» στους ιδιώτες επενδυτές οι 4 τράπεζες
Ευρωκίνηση

Την συμφωνία με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια και την εκταμίευση της δόσης περιμένουν οι τράπεζες για να «φτιάξει» το επενδυτικό κλίμα

Ανοικτά έως και το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να μείνουν τα βιβλία προσφορών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για τους ιδιώτες θεσμικούς και άλλους επενδυτές.

Ο σχεδιασμός που προέβλεπε το book building να ολοκληρωθεί μέχρι την Τρίτη ανατρέπεται από την τραγωδία στο Παρίσι, καθώς το τρομοκρατικό χτύπημα επαναφέρει την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια στους κόλπους της Ευρώπης. Σύμφωνα με αναλυτές, δεν αποκλείεται οι τράπεζες να παρατείνουν ως το τέλος της εβδομάδας τα βιβλία προσφορών, «κάτι που θα αποφασιστεί σταδιακά, ανάλογα με το ενδιαφέρον των επενδυτών», σύμφωνα με κύκλους πλησίον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Τραπεζικές πηγές εκτιμούσαν ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, καθώς έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια μέχρι τώρα και οι όποιες θετικές εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης θα βοηθήσουν.

Δεδομένου ότι αναβλήθηκε το χθεσινό EuroWorking Group και επομένως και το Eurogroup σήμερα, οι διοικήσεις των τραπεζών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, σταθμίζοντας τις αντιδράσεις των εκπροσώπων των ξένων κεφαλαίων προκειμένου να λάβουν απόφαση πότε ακριβώς θα ολοκληρώσουν την διαδικασία.

Οι τράπεζες και ανάδοχοι των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου επέλεξαν να κρατήσουν ανοικτά τα book building σε θεσμικούς και άλλους ειδικούς επενδυτές ως τις αρχές της εβδομάδας, ποντάροντας στην επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών και σε θετική δήλωση για την αποδέσμευση των 12 δισ. ευρώ. Πλέον, η νευρικότητα επανέρχεται και ο βαθμός της θα αποτυπωθεί με το άνοιγμα των αγορών σήμερα, ωστόσο για τις ελληνικές τράπεζες η συμφωνία είναι ο μονόδρομος για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης από ιδιώτες.

Οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, καθώς ούτως ή άλλως τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να έχει ζητήσει τα νέα κεφάλαια να μπουν στις τράπεζες έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Μέσα στο σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκαν οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Alpha και της Πειραιώς και έπονται η Eurobank σήμερα και η Εθνική αύριο.

Η Alpha Bank έχει βγει στις αγορές για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών της που προσδιορίζεται πλέον σε 1,55 δισ. ευρώ https://www.cnn.gr/money/agores/story/7011/alpha-1-55-dis-eyro-i-idiotiki-topothetisi-arxi-enos-enaretoy-kykloy-i-anakefalaiopoiisi , μετά από τη διαχείριση παθητικού (επαναγορά ομολόγων κλπ), που την «προίκισαν» με 1 δισ. ευρώ και επιπλέον των 180 εκατ. ευρώ από άλλες ενέργειες της τράπεζας που αναγνώρισε ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αντλήσει 1,34 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, από 2,2 δισ. ευρώ που ήταν σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που έλαβε υπόψη της η άσκηση αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας https://www.cnn.gr/money/agores/story/7008/prasino-fos-gia-tin-anakefalaiopoiisi-stin-peiraios .

Κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που καλύπτουν τις κεφαλαιακές της ανάγκες υπό το βασικό σενάριο αναζητά η Εθνική Τράπεζα, τα οποία θα αναζητηθούν από την προαιρετική δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολογιακών τίτλων και από ιδιώτες επενδυτές. Το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ.

Κεφάλαια που ξεκινούν από 353 εκατ. ευρώ που μπορεί να φθάσουν και τα 584 εκατ ευρώ έχει διασφαλίσει η Eurobank από τους επιλέξιμους θεσμικούς και ειδικούς επενδυτές, οι οποίοι θα αποτελέσουν το νέο σχήμα των υποψήφιων βασικών μετόχων (cornerstone investors). Πρόκειται για τα funds Fairfax, WL, Ross, Brookfield και Highfields Capital τα οποία έχουν καταθέσει ήδη δεσμεύσεις κάλυψης για ποσό περίπου 353 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 17% των 2,1 δισ. ευρώ τα οποία επιδιώκει να αντλήσει από την ιδιωτική τοποθέτηση η Eurobank, καλύπτοντας έτσι το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών (υπό το δυσμενές σενάριο).