Συναντήσεις τραπεζών - SSM με φόντο τα stress tests του 2018
Το 2017 είναι καθοριστικό έτος για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών δεδομένου ότι οι επιδόσεις τόσο των πιστωτικών ιδρυμάτων όσο και της ελληνικής οικονομίας θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς στα πανευρωπαϊκά stress tests που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2018.
Εάν οι καταθέσεις συνεχίσουν τα μειώνονται όπως συνέβη στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, εάν η εξάρτηση των τραπεζών από την ακριβή ρευστότητα του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA) δεν περιοριστεί (αυξήθηκε κατά 300 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και εάν το απόθεμα των «κόκκινων δανείων» και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων δεν μειωθεί τότε οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχομένως με συμμετοχή των καταθετών.
Η διαφορά μεταξύ των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων είναι ότι στην πρώτη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλα εκείνα τα δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται κανονικά για 90 ημέρες, ενώ στη δεύτερη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται για διάστημα ενός έτους, εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και εκείνα στα οποία έχουν γίνει ρυθμίσεις.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε στενή συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (Single Supervisory Mechanism - SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έθεσαν πέρυσι μια σειρά από επιχειρησιακούς στόχους αποτελεσμάτων και δράσεων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, οι οποίοι συνοδεύονται από βασικούς δείκτες απόδοσης.
Ο στόχος που έχει τεθεί για τα κόκκινα δάνεια είναι η μείωση τους στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 ή σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ο στόχος που έχει τεθεί για το 2019 είναι η μείωση τους στα 66,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 34%
Η μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει από το χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων, ενώ συνολικά η επίτευξη του στόχου θα προσεγγιστεί αρχικά μέσω μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, οριστικών διευθετήσεων, επιλεκτικών διαγραφών δανείων και ρευστοποίησης εξασφαλίσεων, ενώ οι πωλήσεις δανείων εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν μεγαλύτερη βαρύτητα ιδίως από το 2019.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει καλέσει επανειλημμένα την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και έχει προειδοποιήσει τόσο για την αρνητική πορεία των καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας, όσο και για τους κινδύνους σε περίπτωση περαιτέρω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στη βάση αυτή οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα και αύριο η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί στην Αθήνα με τις τραπεζικές διοικήσεις και τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές κυρίως διότι αναμένεται να υπάρξουν ενδείξεις για το πώς αξιολογούνται οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών από τον Επόπτη και θα καταδειχτούν τα περιθώρια διορθώσεων ενόψει των stress tests του 2018.