ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αντιπαράθεση προσεχώς για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Νέα αντιπαράθεση προσεχώς για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρότασή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% έως το 2018, ώστε να περιοριστούν οι περικοπές στις συντάξεις που συναντά την άρνηση των δανειστών και αναμένεται να αποδειχτεί εξίσου ακανθώδες όπως οι πλειστηριασμοί και τα κόκκινα δάνεια.

Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών 1,5% το 2016, 0,5% το 2017 και 1% το 2018, όταν πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μειωθεί στο 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, ενώ είχαν μειωθεί και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονται αντίθετοι στο σενάριο αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζομένους, κάτι που έχουν ήδη γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση.

Η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και μετά στα κυβερνητικά όργανα, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή.Η πρόταση Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό στηρίζεται σύμφωνα με «Τα Νέα» στους παρακάτω τρεις άξονες:

  • Προβλέπεται η σύσταση ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν τόσο οι μισθωτοί (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) όσο και οι αυτοαπασχολούμενοι, καθώς και οι αγρότες και οι ναυτικοί.
  • Προωθείται επανυπολογισμός όλων των συντάξεων (που θα οδηγήσει σε μειώσεις) με βάση την ηλικία κατά την οποία αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι, τον χρόνο ασφάλισης που είχαν και το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους. Ειδικός αλγόριθμος θα χρησιμοποιηθεί για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με στόχο να εξοικονομηθούν από 700 έως 900 εκατ. ευρώ, για το 2016.
  • Καθιερώνεται η εθνική σύνταξη, η οποία θα είναι και η μόνη που θα εγγυάται το κράτος και θα υπολογίζεται στο 60% του μέσου εισοδήματος, ποσοστό που μεταφράζεται σήμερα στα 384 ή στα 390 ευρώ. Από κει και πάνω, τα χρήματα που θα παίρνει κάθε συνταξιούχος θα υπολογίζονται ξεχωριστά για τον καθένα με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές στο σύνολο του εργασιακού του βίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ