ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς στις 2 το μεσημέρι

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης για κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμούς στις 2 το μεσημέρι
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δύσκολα εμπόδια αποδεικνύονται το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς παρά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς δεν μπόρεσαν να ξεπερασθούν.

Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων της Κυριακής που ξεκίνησε στις 10.30 το βράδυ ολοκληρώθηκε στις 5 το πρωί της Δευτέρας με την ελληνική πλευρά και τους πιστωτές να μην καταλήγουν σε συμφωνία και να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 2 σήμερα το μεσημέρι.

Εξερχόμενος των διαπραγματεύσεων κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναγνώρισε πως έχει υπάρξει προσέγγιση στο ότι το 25% του συνόλου των δανειοληπτών που είναι φτωχοί θα καλύπτονται σχεδόν αυτόματα από το νέο καθεστώς προστασίας, αλλά τόνισε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει κάποιου είδους προστασίας και για ένα ακόμη 33% των δανειοληπτών, έτσι ώστε να προστατεύεται συνολικά το 58% αυτών. Στη βάση αυτή γίνεται προσπάθεια να αποκλεισθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πάντως η διαφορά στα εισοδηματικά κριτήρια εκείνων που θα προστατεύονται από πλειστηριασμούς παραμένει μεγάλη με την θέση των θεσμών για τα όρια προστασίας να έχει ως κατώφλι εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και την ελληνική πλευρά να επιμένει σε όριο 30.000- 31.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως χθες το βράδυ κύκλοι του υπουργείου ανάφεραν πως στόχος της κυβέρνησης είναι μεταξύ άλλων να τεθεί και πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρεί η τράπεζα μέσα σε έναν χρόνο.

Σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν δάνεια φυσικών και νομικών προσώπων να πωλούνται σε funds ανεξαρτήτως του ύψους του δανείου , κάτι που η κυβέρνηση δεν δέχεται και θέλει να ισχύσει τουλάχιστον ότι συμφωνήθηκε στην Κύπρο, όπου προς πώληση βγαίνουν μόνον μεγάλα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Διεκδικεί δε προστασία και για τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες που δεν είναι συνδεδεμένες με υποθήκες.

Σε σχέση με τα λοιπά ανοικτά προαπαιτούμενα, όπως π.χ. οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και τα εποπτικά καθήκοντα του ΤΧΣ κυβερνητικά στελέχη εξερχόμενα της ολονύκτιας διαπραγμάτευσης ανέφεραν πως αυτά έχουν διευθετηθεί.

Τέλος, δεν αποκλείεται σήμερα να υπάρξει και νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να δοθούν νέες κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση. Στόχος είναι να υπάρξει ένας «έντιμος συμβιβασμός» μέχρι το αυριανό EuroWorking Group, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ