ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες στο επίκεντρο της G20

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αναμένεται να μονοπωλήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των είκοσι ισχυρότερων χωρών στον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Μαρτίου στο Μπάντεν Μπάντεν της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ αναμένεται μάλιστα να κρατήσουν κατά τη συνάντηση αυτή πιο επιθετική στάση από ό,τι στο παρελθόν και πιθανώς να έρθουν σε σύγκρουση με ισχυρές εξαγωγικές οικονομίες, όπως η οικοδέσποινα Γερμανία και η Κίνα.

Ο υπουργός Οικονομικών τού Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Μανούσιν, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ντεμπούτο του στο G20 για να στείλει μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν από άλλες χώρες να διατηρήσουν χαμηλά την ισοτιμία των εθνικών τους νομισμάτων προκειμένου να κερδίσουν πλεονέκτημα στο εμπόριο.

Ο Λευκός Οίκος επιδιώκει αυτό το διάστημα να διαμορφώσει την πολιτική του για τις εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες, καθώς ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κρατήσει σκληρή στάση απέναντι σε άλλες χώρες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Κίνα εκμεταλλεύονται τις ισοτιμίες του ευρώ και του γουάν αντίστοιχα για να εξάγουν περισσότερα προϊόντα εις βάρος των αμερικανικών βιομηχανιών και εργαζομένων.

Για τους λόγους αυτούς το επερχόμενο G20 πιθανώς θα είναι πιο θερμό από ό,τι συνήθως. Ο Μνοσίν αναμένεται ακόμη να υποστηρίξει ότι το μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αποτελεί σημάδι ότι οι εμπορικοί εταίροι της Αμερικής δεν κάνουν όσα τους αναλογούν για να στηριχτεί η παγκόσμια ζήτηση.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, οι ΗΠΑ ουσιαστικά θα υποστηρίξουν ότι οι ανισότητες στην παγκόσμια ανάπτυξη οφείλονται στην πολιτική των μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει αρχίσει ήδη τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης μεγάλων διεθνών εμπορικών συμφωνιών επειδή θεωρούν ότι αυτές στην προηγούμενη μορφή τους δεν προστάτευαν επαρκώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης