Τα πέντε σενάρια για τη στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα
Τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν σε όλους τους τόνους πως αν δεν ήταν το ΔΝΤ, η συμφωνία για την αξιολόγηση θα είχε κλείσει εδώ και καιρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κυβέρνηση επιτίθεται με βαριές εκφράσεις εναντίον του ΔΝΤ, για τους Ευρωπαίους σπανίως έχουν να πουν κάτι, κι όταν λέγεται, αυτό είναι συνήθως θετικό.
Οι σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ δημιουργούν τεράστιο πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση, πράγμα που οδηγεί στην επιμήκυνση της διαπραγμάτευσης. Το κόστος αυτής της επιμήκυνσης δεν επιβαρύνει βέβαια την κ. Λαγκάρντ, αλλά την ελληνική οικονομία.
Γιατί, όμως, το ΔΝΤ εμφανίζεται τόσο αδιάλλακτο; Αυτά είναι τα σενάρια που συγκέντρωσε το CNN Greece από κυβερνητικές και ευρωπαϊκές πηγές, αλλά και από έγκριτους αναλυτές.
Σενάριο 1. Το τεχνοκρατικό-ιδεολογικό σενάριο
Το ΔΝΤ επιμένει στις θέσεις του γιατί πιστεύει ότι αυτή είναι η συνταγή που χρειάζεται η ελληνική οικονομία για να ανακάμψει. Από μια άλλη σκοπιά, είναι οι «ιδεολογικές εμμονές» για τις οποίες μίλησε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά τις συνομιλίες του Hilton. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ΔΝΤ κάνει ό,τι κάνει παντού στον κόσμο. Θέλει τη μείωση του αφορολόγητου γιατί τη θεωρεί την πλέον αξιόπιστη πηγή κρατικών εσόδων σε βάθος χρόνου. Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, θεωρεί ότι οι συντάξεις πλέον είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με τους καθηλωμένους μισθούς.
Σενάριο 2. Ροκάνισμα χρόνου λόγω Τραμπ
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Τόμσεν έχει δώσει εντολή στη Βελκουλέσκου να μη δεχτεί τίποτα μέχρι η νέα κυβέρνηση Τραμπ δώσει γραμμή στον αμερικανό εκπρόσωπο στο ΔΝΤ για το τι στάση πρέπει να κρατήσει αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα –για το αν, δηλαδή, το ΔΝΤ συνεχίσει τη συμμετοχή του. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ παίζουν αποφασιστικό ρόλο στις κεντρικές επιλογές του ΔΝΤ.
Σενάριο 3. Blame game
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, έχει διαμορφωθεί στο ΔΝΤ πλειοψηφικό ρεύμα για την αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα το οποίο θεωρείται αποτυχημένο και χωρίς προοπτική. Ο Τόμσεν μέσα από ένα παιχνίδι σκληρής γραμμής και μεταχείρισης των στατιστικών στοιχείων, κατά το δοκούν, επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος στους «Έλληνες που είναι αναξιόπιστοι και απρόθυμοι για μεταρρυθμίσεις». Κατά αυτόν τον τρόπο, ο Τόμσεν, που ήταν ο εμπνευστής της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Μνημόνιο, δεν χρεώνεται την αποτυχία και διασώζει την καριέρα του.
Σενάριο 4. Θεωρία συνωμοσίας
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο Τόμσεν μαζί με άλλα στελέχη του ΔΝΤ, όπως η Βελκουλέσκου, επιχειρούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία Μέρκελ - Λαγκάρντ που εξασφάλισαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Ο Τομσεν προσπαθεί να φτάσει τα πράγματα στα άκρα ώστε να δημιουργηθεί έκρυθμη κατάσταση που θα οδηγήσει στη ρήξη. «Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε τη συμφωνία σας, αλλά με τους Έλληνες δεν γίνεται τίποτα».
Σενάριο 5. Μακιαβελισμός Σόιμπλε
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κυβέρνηση έχει πέσει θύμα της συμπαιγνίας Σόιμπλε - Τόμσεν. Το ΔΝΤ έχει αναλάβει την «βρώμικη» δουλειά που δεν θέλουν να επωμιστούν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή την επιβολή μέτρων που δεν θα πέρναγαν σε καμιά «νορμάλ» ευρωπαϊκή χώρα. Μάλιστα αυτά τα μέτρα εξαναγκάζεται να τα περάσει μια κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη τα αντίθετα και αμφισβητώντας τη Γερμανική Ευρώπη. Ο Σόιμπλε τα παίρνει όλα, τόσο στην ουσία όσο και στον συμβολισμό.