ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη της φτώχειας λόγω της λιτότητας από το 2008

Έκρηξη της φτώχειας λόγω της λιτότητας από το 2008

Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ διαπιστώνει σε έκθεση που θα δώσει στη δημοσιότητα την προσεχή εβδομάδα ότι η ασκούμενη πολιτική λιτότητας έχει φτάσει στα ακραία όριά της, υπονομεύοντας τις βασικές δημοσιονομικές λειτουργίες, και εκτιμά ότι «είναι μικρή η πιθανότητα εξόδου της χώρας για δανεισμό στις αγορές» και άρα η έξοδος από την κρίση.

Σύμφωνα με την έκθεση,το κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε την περίοδο 2008-2016 κατά 24,8% και πλέον διαμορφώνεται στις 17.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνέβαλε στη διεύρυνση της πραγματικής απόκλισης της ελληνικής οικονομίας από αυτήν της Ευρωπαϊκή Ενωσης-28, όπου το μέσο κατά κεφαλήν πραγματικό ΑΕΠ το 2016 ήταν υψηλότερο κατά 57,6% του αντίστοιχου της Ελλάδας, έναντι απόκλισης 15,9% το 2008.

Η έκθεση αποτυπώνει τη δραματική κατάσταση της αγοράς εργασίας, με την παραβατικότητα και την αλόγιστη χρήση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης να κυριαρχούν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 68,9% των εργαζομένων με μερική απασχόληση εργάζεται με αυτή τη μορφή εργασίας επειδή δεν μπορούσε να βρει πλήρη απασχόληση.

Η μακροχρόνια ανεργία συνεχίζει να κινείται πάνω από 70%, ενώ ο συνδυασμός υψηλής ανεργίας και υψηλότατης μακροχρόνιας ανεργίας, με την έλλειψη στοιχειώδους προστασίας των ανέργων, οδηγεί σε εντεινόμενη εργασιακή ανασφάλεια, χαμηλή εισοδηματική ποιότητα και αύξηση της έντασης εργασίας.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης ιδιαίτερα αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις κατά την περίοδο 2010-2015 αναλύοντας τους δείκτες φτώχειας και ανισότητας σε συνάρτηση με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ενδεικτικό αυτού είναι το στοιχείο σύμφωνα με το οποίο το ποσοστό των εργαζομένων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου είναι περίπου τριπλάσιο από εκείνο των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου.