ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια ολόκληρη σύνταξη ζητούν οι θεσμοί για να κλείσει η συμφωνία

Μια ολόκληρη σύνταξη ζητούν οι θεσμοί για να κλείσει η συμφωνία

Μια ολόκληρη σύνταξη ή 692 ευρώ, κατά μέσο όρο, θα χάσουν από το 2020 περίπου 2.600.000 συνταξιούχοι εάν η κυβέρνηση υπαναχωρήσει στις πιέσεις των θεσμών για εφάπαξ περικοπή της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ το 2020.

Το χάσμα στις διαπραγματεύσεις για το συγκριμένο ζήτημα είναι μεγάλο. Αν και αρχικά η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν τις επώδυνες περικοπές στις συντάξεις, πλέον τις συζητά, αλλά προσπαθεί να κατανείμει το κόστος των περικοπών σε βάθος τριετίας. Το ΔΝΤ, αλλά και οι λοιποί θεσμοί θέλουν το μαχαίρι να μπει απευθείας το 2020 – έχει εγκαταλειφτεί το σενάριο για περικοπή το 2019 μαζί με το αφορολόγητο- και να μην υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Αυτό που όμως καθιστά εξαιρετικά περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις για τις συντάξεις είναι το γεγονός πως τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων δείχνουν πως οι προσωπικές διαφορές των συνταξιούχων, δηλαδή η απόκλιση από τις συντάξεις που λάμβαναν και τις συντάξεις που προκύπτουν από τον υπολογισμό βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, δεν καλύπτουν τις εξοικονομήσεις που ζητά το ΔΝΤ.

Με απλά λόγια ακόμη και εάν καταργηθούν ακαριαία οι προσωπικές διαφορές η εξοικονόμηση δεν θα αγγίξει καν το 1,8 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές.

Στη βάση αυτή επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση που εκτιμούν ότι το νέο κύμα περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο θα οδηγήσει σε συντάξεις ύψους 500 ευρώ. Ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης έχει ήδη υπολογίσει πως από τα 900 ευρώ μεικτά που είναι η μέση σύνταξη σήμερα, θα πάει στα περίπου 720 ευρώ μεικτά, δηλαδή καθαρά το ποσό θα είναι στα 550 ευρώ, στο οποίο εάν υπολογιστεί και η μείωση του αφορολογήτου τότε η μέση σύνταξη θα υποχωρήσει στα 500 ευρώ.

Κατά τον ίδιο εάν η κρατική στήριξη στο ασφαλιστικό σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 υποχωρήσει στα 12 δισ. ευρώ μετά το 2018, η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρυσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ