ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τρία «αγκάθια» και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Τα τρία «αγκάθια» και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης

Την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα προαναγγέλλουν πηγές της κυβέρνησης και των θεσμών, γεγονός που δείχνει πως η συνάντηση που ξεκίνησε στις 3 στο Χίλτον είναι μάλλον απολογιστικού χαρακτήρα και γίνεται υπό τη μορφή σύνοψης ενόψει του βραδινού EuroWorking Group.

Στο επίκεντρο της εν εξελίξει συνάντησης αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, τα δημοσιονομικά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, ζητήματα στα οποία υπήρξαν διαφωνίες κατά τις χθεσινές πολύωρες διαπραγματεύσεις.

Αν και τις προηγούμενες 9 ημέρες υπήρξε πρόοδος σε ζητήματα που σχετίζονται με τις πολιτικές έως την λήξη του προγράμματος, ωστόσο δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην αντιμετώπιση της απαίτησης του ΔΝΤ για επιβολή νέων μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ μετά το 2018 που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας.

Οι δανειστές φαίνεται να δέχονται την ελληνική πρόταση για μείωση του αφορολογήτου και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών από το 2019 και συμφωνούν η μείωση των συντάξεων να πάει έναν χρόνο πίσω με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Επιμένουν όμως πως το αφορολόγητο πρέπει να μειωθεί σημαντικά αν η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει μεγάλο ψαλίδι στο ύψος των συντάξεων παλαιών και νέων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να «διασώσει» το αφορολόγητο στα επίπεδα των 7.000 ευρώ από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα, τη στιγμή που το ΔΝΤ επιμένει πως το αφορολόγητο πρέπει να διαμορφωθεί στο επίπεδο των 5.900 ευρώ.

Κυβερνητικά στελέχη διοχετεύουν την πληροφορία ότι πριν από το τέλος του 2018 δεν θα εφαρμοστεί κανένα νέο μέτρο στο σκέλος των φόρων και διαβεβαιώνουν αρμοδίως ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί την ελληνική πρόταση οι αλλαγές στο αφορολόγητο να ισχύσουν από τα εισοδήματα του 2019 και μετά και στις συντάξεις από το 2020 και μετά.

Να σημειωθεί πως πηγές του Ευρωσυστήματος ανέφεραν χθες πως τις τελευταίες ημέρες τέθηκαν οι βάσεις για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς όμως να είναι ακόμη εφικτό ένα staff level agreement.

Κατά τα ίδια στελέχη δεν θα υπάρχει staff level agreement έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου και πιο ρεαλιστικός ορίζοντας είναι ο Απρίλιος.