Συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν επτά ώρες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Σύμφωνα με στέλεχος που μετείχε στη διαπραγμάτευση σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα υπάρξει νέο ραντεβού των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως κυβέρνηση και θεσμοί θα μετέχουν μέσω τηλεδιάσκεψης στο EuroWorking Group της Πέμπτης.
Στέλεχος που μετέχει στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση στο Χίλτον δήλωσε πως έκλεισε η συμφωνία με τους θεσμούς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και πως οι συζητήσεις συνεχίζονται με αντικείμενο τα δημοσιονομικά και τα εργασιακά θέματα.
Κοινοτικές πηγές μεταδίδουν το μήνυμα πως στις 8 ημέρες που έμειναν τα κλιμάκια στην Αθήνα ξεπεράστηκαν κάποια εμπόδια και τέθηκαν οι βάσεις για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς όμως να είναι ακόμη ορατό το staff level agreement.
"Δεν θα υπάρχει staff level agreement στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Πιο ρεαλιστικός ορίζοντας είναι ο Απρίλιος", ανέφεραν σχετικά.
Ακόμη, υπογράμμισαν πως οι συντάξεις και ταεργασιακά είναι τα πλέον ακανθώδη ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Πάντως σύμφωνα με ελληνικές πηγές στη σημερινή συνάντηση κυβέρνησης - θεσμών κεντρικό θέμα είναι το ποσοστό περικοπής της ασφαλιστικής δαπάνης.
Το Ταμείο είναι αμετακίνητο στην ανάγκη μείωσης της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης από το 2019 και ζητεί κατάργηση της λεγόμενης "προσωπικής διαφοράς" το 2020.
Η "προσωπική διαφορά" θα προκύψει μετά τον επαναϋπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων κύριων συντάξεων, ο οποίος προβλέπεται να γίνει φέτος. Από την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" στις κύριες συντάξεις άνω των 700 ευρώ, αναμένεται να εξοικονομηθούν 1,8 δισ. ευρώ. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μειώσεις έως 40% κυρίως στις συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά θέλει η εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και να κινηθεί ακομή και πιο χαμηλά από το 0,75% του ΑΕΠ.