Μεγαλύτερες απαιτήσεις από Λαγκάρντ για το χρέος μεσούσης της διαπραγμάτευσης
Διπλό μήνυμα προς Ευρωζώνη και Ελλάδα ότι για να παράσχει το ΔΝΤ χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει αφενός να μειωθεί το συνολικό μέγεθος του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα και αφετέρου να υπάρξει ένα πρόγραμμα ισχυρών διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα φέρει την έγκριση του Ταμείου, έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον (Center for Strategic and International Studies) για την οικονομική επιταγή της χειραφέτησης των γυναικών, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε – κατά παρέκκλιση στην Ελλάδα- κάνοντας έναν ελιγμό που μεταφράζεται κυρίως ως κίνηση άσκησης πίεσης προς το Eurogroup. Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να μετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα θα πρέπει να διασφαλίσουν μεταξύ άλλων ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί σε βιώσιμα επίπεδα όχι μόνον ως προς το κόστος εξυπηρέτησής του, αλλά και συνολικά ως μέγεθος.
Δεδομένου ότι από το Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016 και μετά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προσεγγίζεται υπό την οπτική των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών η αναφορά της Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ ζητά μείωση τους χρέους σε απόλυτα νούμερα ασκεί πρόσθετες πιέσεις στις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας, που προεκλογικά καλούνται να συναινέσουν σε τέτοιου είδους ελάφρυνση του χρέους.
Το μήνυμα που περνά η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πως για να μετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά, το όλο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι πρόγραμμα ΔΝΤ, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς. Η τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Η αξιολόγηση μας είναι ότι προκειμένου αυτή η οικονομία να αποτελεί μέρος της ευρωζώνης που είναι μια νομισματική ένωση πρέπει ξεκάθαρα να εφαρμοστούν, να υλοποιηθούν και να ακολουθηθούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα εξοπλίσουν τη χώρα, ώστε να είναι πιο ανταγωνιστική και να έχει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι η μια προϋπόθεση.
»Κατά δεύτερον και δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική της Ελλάδος καθορίζεται από αυτή της ευρωζώνης πιστεύουμε πως κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες και δεδομένου του ιστορικού των επιδόσεων της χώρας, η Ελλάδα κουβαλά πολύ χρέος και πως προκειμένου εμείς να εμπλακούμε σε πρόγραμμα και να παράσχουμε χρηματοδότηση, αυτό το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο.
»Είτε εμείς δεν θα δώσουμε χρηματοδότηση και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους είτε για να δώσουμε χρηματοδότηση το χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο και για να γίνει αυτό θα πρέπει να μειωθεί τόσο σε όρους εξυπηρέτησης του όσο και συνολικά ως μέγεθος.
»Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ένα συνδυασμό παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν επέκταση των ωριμασμένων για μακρά περίοδο, αλλά και μείωση και σταθεροποίηση των επιτοκίων για μακρά χρονική περίοδο. Αυτό είναι αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή».
Διαβάστε επίσης
Διαπραγμάτευση: οι τροϊκανοί παρατείνουν την παραμονή τους - πιο κοντά σε τεχνική συμφωνία