Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο
Στην κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και όλου του θεσμικού πλαισίου που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας αυτής της σύγχρονης μορφής εμπορίου προχωρά το υπουργείο Οικονομίας.
Για τον σκοπό αυτόν βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε οι δράσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο να εναρμονίζονται με τη συνολική ψηφιακή πολιτική της κυβέρνησης. Από την περασμένη χρονιά μάλιστα έχει συσταθεί στο υπουργείο Ειδική Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και με βάση το πόρισμα θα διαμορφωθεί η στρατηγική που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
Ειδικότερα στις δράσεις που αναπτύσσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσει η Ειδική Ομάδα Εργασίας περιλαμβάνονται η επέκταση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, η ανάπτυξη σήματος αξιοπιστίας (trustmark), η δημιουργία μητρώου προμηθευτών εξ αποστάσεως. Ειδικά για το μητρώο προμηθευτών αναμένεται η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την πλήρη υλοποίηση Μητρώου Ηλεκτρονικού Εμπορίου ως μέρους του ΓΕΜΗ, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καταστημάτων.
Παράλληλα προωθείται αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την παράδοση δεμάτων. Στόχος είναι να μειωθούν τα εξαιρετικά υψηλά τιμολόγια στον τόπο προορισμού για τα δέματα και μάλιστα για τα μικροδέματα. Επιπλέον η αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γεωγραφικών αποκλεισμών ώστε να διευκολύνεται το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και οι συναλλαγές να διεξάγονται με ασφάλεια προς όφελος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.
Τέλος, επιχειρείται και η εναρμόνιση του πλαισίου για τις ψηφιακές συμβάσεις ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να διεξάγουν ηλεκτρονικό εμπόριο σε όλη την Ευρώπη στη βάση ενιαίων κανόνων και να προστατεύονται οι καταναλωτές.Αναφορικά με την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας, αυτός θα αποτελεί προϊόν της συνεργασίας των φορέων της αγοράς, των ενώσεων καταναλωτών και του υπουργείου Οικονομίας. Ο κώδικας θα οριστικοποιηθεί και θα υπογραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πάντως, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου το οποίο θα αντιμετωπίζει όλα τα κανονιστικά εμπόδια στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα οποία εντόπισε η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.