ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Πιστωτικά αρνητική η μείωση των καταθέσεων

Στη μείωση των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, που ανακοίνωσε η ΤτΕ αναφέρεται ανάλυση της Moody’s, χαρακτηρίζοντάς την πιστωτικά αρνητική (credit negative).

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του ο οίκος, τα στοιχεία των ελληνικών καταθέσεων έρχονται λίγο μετά την επιστροφή των θεσμών για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση,.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος, η μείωση των καταθέσεων αποδίδεται κυρίως στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία μειώνει την εμπιστοσύνη των καταθετών.

Η εμπιστοσύνη των καταθετών και το ισοζύγιο καταθέσεων, είναι εξαιρετικά ευάλωτα στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με μια σημαντική πτώση στη διάρκεια του α΄ μισού του 2015, ως αποτέλεσμα του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας.

Την περίοδο εκείνη είχαν φύγει από το τραπεζικό σύστημα περί τα 40 δισ. ευρώ και κατά συνέπεια οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν την εξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του ELA από την ΤτΕ.

Εν συνεχεία ακολούθησε η επιβολή των capital controls από τις ελληνικές αρχές η οποία βελτίωσε την επιδεινούμενη ρευστότητα των τραπεζών σε συνδυασμό με τα μέτρα χαλάρωσης τον Ιούλιο του 2016 τα οποία κατάφεραν να προσελκύσουν πίσω τις καταθέσεις των πελατών.

Η μείωση των καταθέσεων στα 119,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου αποτελεί χαμηλό 15 ετών για το σύστημα, και υπονομεύει τις προσπάθειες των τραπεζών για βελτίωση της χρηματοδότησής τους, μειώνοντας την εξάρτησή τους από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές αποτελούσαν το 22% των συνολικών τραπεζικών assets τον Δεκέμβριο του 2016, εκ των οποίων το 14% σχετίζονται με τον ELA.

Όπως αναφέρει η Moody’s, αν και οι ελληνικές τράπεζες το 2016 έλαβαν μέτρα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, όπως να αποκτήσουν πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά repo, η αύξηση των καταθέσεων είναι ζωτικής σημασίας για την μακροπρόθεσμη ικανότητα χρηματοδότησης.

Μια πιθανή αύξηση του ELA για την αντιστάθμιση των εκροών των καταθέσεων, θα αυξήσει το χρηματοδοτικό κόστος και θα μειώσει την κερδοφορία, και θα είναι επιζήμιο για την βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης