Τo διαπραγματευτικό ναυάγιο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση
Τα δημοσιονομικά θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 12 το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Ντέλια Βελκουλέσου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και δεδομένου ότι κυβέρνηση και κουαρτέτο δεν έχουν καταφέρει να βρουν έως σήμερα «σημείο σύγκλησης» θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη πρόοδος τα επόμενα 24ωρα προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος για επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.
Από την Τρίτη που ξεκίνησαν οι συζητήσεις έχουν διαπιστωθεί πολλές διαφωνίες τόσο για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ όσο και για τα αντισταθμιστικά μέτρα, που ζητά η κυβέρνηση για να «χρυσώσει το χάπι» για τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που θα κληθούν να ψηφίσουν τη συμφωνία και ειδικά το μαχαίρι στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.
Και μπορεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κατέβασε τον πήχη των απαιτήσεών του από τα 4,5 δισ. ευρώ στα 3,6 δισ. ευρώ - για να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019-, η ελληνική κυβέρνηση όμως επιδιώκει περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού πακέτου.
Στη βάση αυτή παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ότι η περυσινή υπεραπόδοση του πλεονάσματος (αντί για 0,5% του ΑΕΠ το πλεόνασμα θα ανέλθει στο 2,8% του ΑΕΠ) έχει διατηρήσιμα χαρακτηριστικά και, επομένως, το πακέτο μέτρων μπορεί να μειωθεί έως και 1 δισ. ευρώ, ήτοι στα 2,6 δισ. ευρώ.
Σήμερα θα γίνει πιο ευκρινές το τι μέλλει γενέσθαι με τη μείωση του αφορολογήτου και την περικοπή των συντάξεων. Για το αφορολόγητο επικρατέστερο σενάριο είναι να μειωθεί από τα 8.660 ευρώ για τον άγαμο στα 5.900 ευρώ. Στις συντάξεις, ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά εναγωνίως τρόπους μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να περικόψει την προσωπική διαφορά. Στη βάση αυτή εξετάζεται σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε ορίζοντα πενταετίας, από το 2020, όταν οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί απευθείας το 2020.
Το εάν θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις θα διαφανεί από το χρόνο παραμονής των θεσμών στην Αθήνα. Εάν αποχωρήσουν Τρίτη ή Τετάρτη θα μιλάμε για ναυάγιο, ενώ εάν παρατείνουν την παρουσία τους έως το τέλος της επομένης εβδομάδος, τότε θα είμαστε πιο κοντά σε μια λύση.
Διαβάστε επίσης