Δραγασάκης: Η συμφωνία καθυστερεί λόγω ΔΝΤ
Στην αποκάλυψη ότι η συμφωνία καθυστερεί γιατί οι δανειστές έχουν αποκλίνουσες απόψεις και το ΔΝΤ ζήτησε νέο πακέτο μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ προχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε ενδιαφέρον με την αρνητική έννοια το γεγονός ότι επτά χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης η χώρα δε διαθέτει ακόμη αναπτυξιακό σχέδιο. Έκανε αυτοκριτική για αυτό, τονίζοντας όμως ότι προείχε η διαπραγμάτευση, αλλά άσκησε κριτική και στους θεσμούς, που πίεζαν πχ για το γάλα και όχι για την εκπόνηση αναπτυξιακού σχεδίου.
Εξήγησε ότι η πρόταση που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό θα είναι η βάση για έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς και πολιτικές δυνάμεις. “Σχεδιάζουμε να εισάγουμε στο αναπτυξιακό σχέδιο επιταχυντές”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να απαντά στο παραγωγικό πρόβλημα, να αντιμετωπίζει την κοινωνική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα. “Αυτά τα τρία στοιχεία δε μπορούν να λυθούν μέσω των αγορών”, εκτίμησε.
Ο κ .Δραγασάκης δήλωσε βέβαιος ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μέχρι τις 20 Μαρτίουκαι πως στη συνέχεια σε εύλογο χρόνο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε η χώρα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και το 2017 να βγει δοκιμαστικά στις αγορές.
Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά το τρίτο πρόγραμμα, ο κ. Δραγασάκης απάντησε χαρακτηριστικά: “Δε θα είμαστε μόνοι, ούτε θα είμαστε σε τέταρτο μνημόνιο”, περιγράφοντας ένα καθεστώς αυξημένης αυτονομίας αλλά και εποπτείας, λόγω των περιορισμών που θέτει είτε το ευρωπαϊκό πλαίσιο είτε το παγκόσμιο. “Οι αγορές δεν έχουν μνημόνια, αλλά έχουν το δικό τους μηχανισμό πειθαρχίας”, επισήμανε.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέδωσε επίσης τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκτός από τις απαιτήσεις ΔΝΤ και Γερμανίας και το στοιχείο “ασυμμετρίας έως και εκβιασμού στη συγκρότηση του προγράμματος”, και στο γεγονός ότι δεν είναι θεσμοθετημένος ο τρόπος απεμπλοκής όταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς φτάνουν σε αδιέξοδο. “Δεν υπάρχει εφετείο, όπου να ληφθεί μία πολιτική απόφαση”, σχολίασε.
“Έχουμε και Tomsen statistics εκτός από τα Greek statistics”, είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην αρνητική εικόνα που εμφανίζεται όσον αφορά στις εξαγωγές της χώρας και εξηγώντας ότι ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν, το αποτέλεσμα βγαίνει στάσιμο διότι αφαιρείται η μείωση του ναυτιλιακού συναλλάγματος.
Ο κ. Δραγασάκης επιτέθηκε και στη ΝΔ: “Θέλω να παρακαλέσω ιδίως τους θεσμικούς φορείς όταν λένε 'υπογράψτε' να εξηγούν και τι θέλουν να υπογράψουμε. Διότι το 'υπογράψτε' μοιάζει με Πόντιος Πιλάτος. Ας μας πουν, 'υπογράψτε τρία δισ ευρώ μέτρα', αυτό είναι μία άποψη.”