ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη η παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα

Μεγάλη η παγκόσμια ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα

Η υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει προκαλέσει μεγάλη ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που αφορούν τη βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με τα οποία οι παραγγελίες έχουν αυξηθεί κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών.

Ο δείκτης ΡΜΙ της HIS Markit αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις 55,4 μονάδες, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 σύμφωνα με το Reuters. Οταν ο δείκτης αυτός βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, σηματοδοτεί ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Το τελευταίο εξάμηνο το ευρώ έχει υποχωρήσει κατά 7% έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Αυτό καθιστά πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται, αλλά και πιο ακριβά τα προϊόντα που εισάγονται στην ευρωζώνη από άλλες χώρες. Μάλιστα, μέσα στο 2017 το ευρώ αναμένεται να υποχωρήσει ακόμη 3% έναντι του δολαρίου σύμφωνα με έρευνα του Reuters στην οποία συμμετείχαν παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε ακόμη πιο φθηνά τα ευρωπαϊκά προϊόντα για καταναλωτές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ.

Η υποχώρηση του ευρώ και η ενίσχυση του δολαρίου αποδίδεται και στην αλλαγή πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία όπως όλα δείχνουν κινείται προς νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού σε αμερικανικό νόμισμα. Μάλιστα πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της Fed δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στον μήνα. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των μελών της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Μαρτίου.

Η αύξηση των παραγγελιών στα εργοστάσια ωφελεί σημαντικά τις χώρες με μεγάλες βιομηχανίες και κυρίως τη Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανεργία εκεί σημείωσε νέα υποχώρηση τον Φεβρουάριο και διαμορφώνεται πλέον στο 5,9%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα ανεργίας από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990. Η ζήτηση για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης ενισχύεται επίσης όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό, λόγω αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης. Η άνοδος της ζήτησης πάντως έχει αυξήσει και τον πληθωρισμό στη Γερμανία, η οποία πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει κι αυτή πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.