ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξανά σε διαβούλευση με τους πιστωτές οι αυξημένοι συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια

Ξανά σε διαβούλευση με τους πιστωτές οι αυξημένοι συντελεστές για εισοδήματα από ενοίκια

Καθολικός αιφνιδιασμός προέκυψε από την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη πριν λίγο από τη Βουλή ότι αποσύρεται προς διαβούλευση με τους θεσμούς η διάταξη που προβλέπει την αύξηση της φορολόγησης των εισοδημάτων από μισθώματα.

Σημειώνεται πως από το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο η κυβέρνηση προσδοκά 200 εκατ. ευρώ το 2016. Ωστόσο, μπροστά στις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης και των χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων η κυβέρνηση αποφάσισε να ξανασχεδιάσει το φόρο.

Υπενθυμίζεται το πολυνομοσχέδιο προέβλεπε την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ενοίκια στο 15% (από 11%) για εισόδημα έως 12.000 ευρώ και στο 35% (από 33%) για εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Προέβλεπε δε πως οι αυξημένοι συντελεστές θα ίσχυαν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015 και πως θα επιβάλλονταν και στους ιδιοκτήτες που δεν έχουν εισπράξει τα μισθώματα από τους ενοικιαστές τους.

Η επιβάρυνση που θα προέκυπτε θα ήταν μεγάλη. Σήμερα ένας ιδιοκτήτης ακινήτων με ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 12.000 ευρώ πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.320 ευρώ και με τις προωθούμενες αλλαγές καλούταν να πληρώσει 1.800 ευρώ.

«Η διάταξη θα αποσυρθεί έως αύριο. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί», είπε ο κ. Αλεξιάδης από το βήμα της Βουλής, χωρίς να ξεκαθαρίσει το τι θα ισχύσει με το θέμα της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης με ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ προκειμένου να θεσπιστεί μια νέα κλίμακα για τα εισοδήματα από μισθώματα πιο προοδευτική και με περισσότερα κλιμάκια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ