Ντομπρόβσκις: Χρειάζεται κοινή προσέγγιση στους ελέγχους για την κυβερνοασφάλεια των τραπεζών
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να ελέγξουν τις άμυνες των τραπεζών απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιώντας ένα κοινό σύνολο κανόνων, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, την ώρα που η Ένωση εξετάζει μέτρα για να ενισχύσει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες λιανικής.
Οι κυβερνοεπιθέσεις εναντίον τραπεζών έχουν αυξηθεί σε αριθμό και πολυπλοκότητα τα τελευταία χρόνια, εγείροντας ερωτήματα για την ικανότητα των τραπεζών να προστατεύσουν τους πελάτες τους.
Σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι καταθέτες και να ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πολλές χώρες της ΕΕ διενεργούν ελέγχους για τα συστήματα ασφαλείας των τραπεζών, αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές προειδοποιούν ότι οι πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικές και περισσότερο δαπανηρές σε σύγκριση με μια ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Θέλουμε να αποφύγουμε την εξάπλωση των υποχρεώσεων ελέγχου που ισχύουν σε διαφορετικές χώρες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.
«Πιστεύουμε ότι οι έλεγχοι που πληρούν συγκρίσιμα πρότυπα θα πρέπει να τύχουν διασυνοριακής αναγνώρισης», πρόσθεσε. Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο προκειμένου να διενεργούνται ενιαία τεστ αντοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχουν προτείνει αξιωματούχοι της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες.
Το αίτημα για αύξηση της κυβερνοασφάλειας διατυπώνεται την ώρα που η Κομισιόν προετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες λιανικής, όπως οι ασφάλειες, τα δάνεια και οι πληρωμές, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι το σχέδιο θα ενθαρρύνει τη χρήση συστημάτων ταυτοποίησης από απόσταση, όπως η ηλεκτρονική υπογραφή και η ηλεκτρονική ταυτοποίηση, προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και να μειωθεί το κόστος. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να διευκολύνει την χρήση νέων τεχνολογιών στο χρηματοπιστωτικό κλάδο.
«Το βάρος θα πρέπει να είναι στην άρση των εμποδίων στην πρόσβαση στην αγορά και στο να παραμείνει αναλογική η νομοθεσία», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές ίσως δημιουργήσουν νέους κινδύνους που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με το να μοιράζονται περισσότερο οι πληροφορίες μεταξύ των χρηματοπιστωτικών εταιριών και να διενεργούνται κοινοί έλεγχοι στα συστήματα ασφαλείας.