Ο Ρέγκλινγκ μίλησε για τις διαφορές της Ευρώπης με το ΔΝΤ
Η ελάφρυνση χρέους και οι εκτιμήσεις για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδος είναι οι βασικές διαφωνίες των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να κρατήσουμε το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν διαφωνίες με το Ταμείο.
«Εμείς είμαστε πιο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη διότι έχουμε ενσωματώσει τις επιδόσεις του 2016, που ήταν καλύτερες του αναμενόμενου. Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία από την Αθήνα, θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάσταση. Ελπίζω πως έχουμε δίκιο διότι αυτό θα διευκόλυνε την Ελλάδα», ανέφερε.
Κατά τον ίδιο, η δεύτερη πηγή διαφωνίας είναι πως το ΔΝΤ θέλει να ληφθούν επιπλέον μέτρα αναφορικά με την ελάφρυνση χρέους τώρα. «Στην Ευρώπη νομίζουμε πως περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης μπορούν να ληφθούν, μόνο όμως όταν το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί, αν είναι απαραίτητο. Νομίζουμε πως αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική δεδομένης της υπάρχουσας αβεβαιότητα. Όμως φέρνουμε τις θέσεις μας πιο κοντά και με τα τελευταία στοιχεία από την Αθήνα θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε τις διαφορές μας», είπε.
«Αρκετά εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το Ελληνικό πρόγραμμα μόνο επειδή υπέθεταν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει», τονίζει.
Ερωτηθείς αν είναι υπερβολικό να απαιτείται από την Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, καθώς έχει ήδη απολέσει το 30% του ΑΕΠ της, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: «Δεν υπάρχει διαφωνία στο επίπεδο του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται –υπεγράφη από όλους τους ηγέτες περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι επαρκή για να πετύχει η Ελλάδα τον στόχο αυτόν το 2018. Το ΔΝΤ, ωστόσο, διαφωνεί με αυτή την πρόβλεψη. Ακόμα και έτσι, η Ελληνική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί ότι πρέπει να επιτύχει αυτό το πλεόνασμα. Αμφισβητούν το για πόσο πρέπει να παραμείνουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτό το ζήτημα είναι ανοικτό προς συζήτηση, διότι η συμφωνία λέει πως πρέπει να επιτευχθεί το 2018 και να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Δεν υπάρχει κανένας ορισμός για το τι σημαίνει μεσοπρόθεσμα, όμως έχουμε χρόνο για να συμφωνήσουμε επ αυτού».