Πλεόνασμα-ρεκόρ και υψηλή ανάπτυξη για τη Γερμανία
Η Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει η ατμομηχανή της Ευρώπης, καθώς η οικονομία της ακολουθεί την καλύτερη πορεία από οποιαδήποτε άλλη, καταγράφοντας μεγάλα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.
Η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία, η πολύ υψηλή απασχόληση, αλλά και το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού οδήγησαν για το 2016 το πλεόνασμα σε νέα επίπεδα ρεκόρ στα 23,7 δισ. ευρώ.
Οι τρεις αυτοί παράγοντες σε συνδυασμό με την αύξηση δαπανών των νοικοκυριών οδήγησαν την οικονομία πέρυσι σε ανάπτυξη 1,9% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας πενταετίας.
Μάλιστα η αύξηση της κατανάλωσης αναμένεται να στηρίξει σημαντικά την εγχώρια οικονομία και το 2017, αντισταθμίζοντας πιθανή μείωση εξαγωγών που παραδοσιακά αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία.Πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που η χώρα καταγράφει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, το οποίο μάλιστα διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας το 1990.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, καθώς τα προβλήματα σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν στρέψει μεγάλο μέρος επενδυτών σε κρατικά ομόλογα της Γερμανίας επειδή τα θεωρούν ασφαλές καταφύγιο. Ουσιαστικά η Γερμανία κερδίζει από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης, με τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων της, που αποτελούν σημείο αναφοράς (Bund), να διαμορφώνονται σε μόλις 0,27%.
Το πλεόνασμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό προσφέρει στη χώρα ένα πολύ μεγάλο δημοσιονομικό μαξιλάρι για να απορροφήσει πιθανά σοκ που μπορεί να προέλθουν από την ευρωζώνη ή από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για να αντιμετωπίσει το θέμα των μεταναστών που συνεπάγεται υψηλό κόστος. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, 7,7 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα θα διατεθούν σε δαπάνες που θα αφορούν τους μετανάστες, σύμφωνα με το Reuters. Απειλή για τη χώρα εξακολουθούν να παραμένουν η σημαντική ενίσχυση του πληθωρισμού που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, πλησιάζοντας το 2%, και η ενδεχόμενη μείωση των εξαγωγών εάν χώρες όπως οι ΗΠΑ αποφασίσουν να εφαρμόσουν πολιτικές προστατευτισμού.