ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκκίνηση διαπραγματεύσεων με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Η πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, αλλά και τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2017 θα απασχολήσουν τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση την προσεχή Τρίτη.

Οι Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), αναμένονται στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα στις 5 Μαρτίου. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα απευθύνει ομιλία στο Delphi Economic Forum την επομένη Κυριακή αναμένεται να αναχωρήσει λίγο αργότερα.

Κατά την παραμονή των στελεχών των ΔΝΤ, ΕΚΤ , ΕΕ και ESM στην Αθήνα θα αναζητηθεί κοινό έδαφος με την ελληνική κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό του 2018, για το κενό του 2019 για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο μέτωπο της φορολογίας και του ασφαλιστικού, αλλά και για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιόλογης. Το γεγονός ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ανήλθε στο 2,2% του ΑΕΠ εκτιμάται πως θα βοηθήσει ώστε να επέλθει πιο γρήγορα συμφωνία για τα δημοσιονομικά την επόμενης διετίας (ειδικά σε σχέση με το ΔΝΤ).

Ωστόσο, το «μπλοκάκι» των δανειστών αναμένεται να γεμίσει παρατηρήσεις σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης πολλά εκ των οποίων εκκρεμούν ακόμη. Στα ημιτελή μέτρα - ορόσημα περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Η θέσπιση του νομικού πλαισίου το μηχανισμό εξωδικαστικών συμβιβασμών.
  • Η οριστικοποίηση των αλλαγών στη διακυβέρνηση των διοικητικών συμβουλίων των συστημικών τραπεζών.
  • Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Η ευθυγράμμιση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές απολύσεις και συνδικαλιστικής δράσης με τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές.
  • Η εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.
  • Η άρση των αδικαιολόγητων περιορισμών σε βασικά επαγγέλματα, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών.
  • Η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη χρήση της γης και σε εθνικό επίπεδο, ίδρυση γραφείων κτηματολογίου.
  • Η λήψη περαιτέρω μέτρων για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η υιοθέτηση νομοθεσίας και διαρθρωτικών μέτρων (π.χ. κεντρικές προμήθειες, χαμηλότερες τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων, την προώθηση των γενόσημων) για τον έλεγχο των δαπανών υγείας.

Δεδομένου ότι η συζήτηση για το αφορολόγητο και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό θα γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδος η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε σχέση με τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup την Τρίτη δεν αναμένεται να περιλαμβάνει λεπτομέρειες, πολύ απλά διότι αυτές δεν θα έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ούτε μεταξύ των θεσμών, ούτε μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση για τις μειώσεις στις συντάξεις

Διπλό χτύπημα από ΔΝΤ – Τελεσίγραφο και στην ευρωζώνη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης