ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Υποσχετική» Λαγκάρντ σε Μέρκελ για το ελληνικό πρόγραμμα

Reuters

Το 2010 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπήκε στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχοντας λάβει την υπόσχεση των Ευρωπαίων ότι θα παράσχουν σημαντική χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Το 2012 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπήκε στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχοντας λάβει την υπόσχεση των Ευρωπαίων πως θα παράσχουν σημαντική ελάφρυνση χρέους στη χώρα μας. Το 2017 οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή συνάντηση της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το ΔΝΤ είναι αυτό που δίνει σήμερα την υπόσχεση συμμετοχής στο πρόγραμμα, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις της Γαλλίδας επικεφαλής του ΔΝΤ μετά τη συνάντηση με την Καγκελάριο Μέρκελ δείχνουν ξεκάθαρα πως το Ταμείο θα μετάσχει στο πρόγραμμα χρηματοδοτικά «εάν και εφόσον» ληφθούν όλα τα μέτρα που θα υποδείξει και «εάν και εφόσον» υπάρξουν σαφείς αποφάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Και εάν στο πρώτο σκέλος μπορεί να υπάρξει πρόοδος σχετικά γρήγορα, το δεύτερο σκέλος που αφορά στο χρέος διαφαίνεται πως θα ξεπεράσει σε χρόνο τις γερμανικές εκλογές.

Η Λαγκάρντ αφού ξεκαθάρισε στην γερμανική κοινή γνώμη πως το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει το καταστατικό του και να προχωρήσει σε μια ειδική συμφωνία για την Ελλάδα, επανέλαβε πως για να μπει στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Ταμείο σε αφορολόγητο και συντάξεις με τρόπο που θα παραχθούν βεβαιωμένα αποτελέσματα, δηλαδή θα υπάρξει απτή πρόοδος.

Για το χρέος η Λαγκάρντ έκανε ένα περίτεχνο ελιγμό. Είπε πως το Ταμείο δεν ζητά «κούρεμα», αλλά αναδιάρθρωση χρέους που θα μπορούσε να γίνει στο τέλος του προγράμματος. Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε πως η αναδιάρθρωση είναι προϋπόθεση για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Στη βάση αυτή ανέφερε πως «το μέγεθος της αναδιάρθρωσης θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από το πόσες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, πόση πρόοδος έχει υπάρξει και πόσο ισχυρή είναι η ελληνική οικονομία στο τέλος του προγράμματος». Με τον τρόπο αυτό υιοθέτησε το γερμανικό τακτισμό που συνιστάται στο ότι η ελάφρυνση χρέους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αλλά ο δικός της τακτισμός ήταν πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα υπάρξει σημαντική επέκταση των ωριμάνσεων και σημαντική μείωση των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και όχι «κούρεμα».

Οι αναφορές της Κριστίν Λαγκάρντ πως «αυτά θα πρέπει να συζητηθούν με λεπτομέρειες, καθώς θα σημειώνεται πρόοδος στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων» και ότι απαιτείται «ακόμη πολύ δουλειά να γίνει πριν τα στελέχη του Ταμείου παρουσιάσουν στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ένα νέο δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα», δείχνουν πως το ΔΝΤ θα διατηρήσει στο status του τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα για αρκετό καιρό ακόμη και σίγουρα έως ότου οι Γερμανοί και οι λοιποί Ευρωπαίοι βρεθούν πολιτικά σε θέση να συναινέσουν στα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία το Ταμείο ζητά. Ενδιάμεσα το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται πως θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα δεδομένου ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα άπτεται των αποφάσεων του Βερολίνου και όχι της Ουάσιγκτον.

Η επισήμανση της Κριστίν Λαγκάρντ πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποκτήσουν μια κοινή φωνή στο ελληνικό ζήτημα είναι κάτι που συνηγορεί προς ίδια κατεύθυνση ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στο ορατό μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης