ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αργά βήματα οι συγκλίσεις κυβέρνησης – θεσμών σε πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δυσκολότερες από ότι εκτιμούσε αρχικώς η κυβέρνηση αποδεικνύονται οι σημερινές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια οι οποίες ξεκίνησαν στις 3 το μεσημέρι και είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Σε ερώτηση του CNN Greece για το εάν θα υπάρξει συμφωνία εντός της ημέρας κυβερνητικό στέλεχος ανάφερε πως οι συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τα στελέχη των θεσμών θα διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της διαπραγμάτευσης και αύριο το πρωί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο θέμα των πλειστηριασμών εξετάζεται τόσο η ελληνική πρόταση που καλύπτει το 58%-60% των δανειοληπτών, όσο και η μεσολαβητική πρόταση της Κομισιόν που καλύπτει το 60% των δανειοληπτών και η οποία όπως αποσαφηνίστηκε σχετικά δεν έχει απορριφθεί από τους θεσμούς.

Αποστάσεις παραμένουν στα όρια προστασίας, στα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στις διατάξεις που ορίζουν την προστασία που παρέχει ο νόμος Κατσέλη στην περίπτωση που ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αποτύχει.

Διαφορετικές θέσεις εξακολουθούν να έχουν κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα της συνολικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει την μαζική πώληση δανείων σε funds και θέλει οι σχετικές διαδικασίες να περνούν μέσα από τις τράπεζες στη βάση κανονισμών και προτύπων που θα εκδώσουν το ΤΧΣ και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν και σήμερα έγινε συζήτηση και για τα γενόσημα φάρμακα, τόσο οι 100 δόσεις όσο και ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση έχουν διευθετηθεί.

Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία αύριο το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνεδρίαση του EuroWorking Group το οποίο θα δώσει την έγκρισή του, ώστε να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ της δόσης που συνδέεται με τα πρώτα προαπαιτούμενα, αλλά και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η ελληνική πλευρά θέλει να έχει μια θετική απόφαση του EuroWorking Group στα χέρια της το βράδυ της Κυριακής, ώστε όταν ανοίξουν οι διεθνείς αγορές τη Δευτέρα οι επενδυτές να γνωρίζουν πως τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι διαθέσιμα από τον ESM.

Στην παρούσα φάση είναι άγνωστο το εάν και κατά πόσον οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα επηρεάσουν τα βιβλία προσφορών των ελληνικών τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης