Το «δούναι και λαβείν» του σημερινού Eurogroup
Τη συμπερίληψη στο ανακοινωθέν του σημερινού Eurogroup αναφοράς για περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους επιδιώκει η ελληνική πλευρά, καθώς από αυτή τη διαβεβαίωση θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Στο «δούναι και λαβείν» του Eurogroup η Ελλάδα θα επιδιώξει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατόν, μια ξεκάθαρη αναφορά για περαιτέρω προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και μια αναφορά για συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η Ελλάδα θα αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2023, καθώς και προληπτικές δημοσιονομικές παρεμβάσεις (σε αφορολόγητο και συντάξεις) συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ.
Πάντως, μέχρι και χθες Κοινοτικές πηγές ανέφεραν πως πολύ δύσκολα θα υπάρξει εκ μέρους της ευρωζώνης μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από αυτή που ήδη έχει παρασχεθεί στις 26 Μαΐου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στο σημερινό Eurogroup θα ζητηθεί από την Ελλάδα να επιταχύνει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές πως από τα 15 βασικά προαπαιτούμενα τα 9 είναι σε εκκρεμότητα.
Πάντως, θεωρούσαν αρκετά πιθανή την ταχεία επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών στελεχών (staff level agreement).
Παράλληλα, αν και κάποιες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup «σκιάζεται» από την επικειμένη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο την Τέταρτη, ωστόσο πηγές από την Ουάσιγκτον αρνούνται πως η συνάντηση αυτή έχει ειδική αξία για την ελληνική υπόθεση, σημειώνοντας πως «οι θέσεις του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα είναι γνωστές στην Γερμανία, όπως είναι γνωστές σε όλους».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το Ταμείο από τον Ιούλιο του 2015 που έλαβε το αίτημα των ελληνικών Αρχών για ένα νέο πρόγραμμα «είναι δεσμευμένο σε αυτή την προσπάθεια», ωστόσο οι όροι χρηματοδοτικής εμπλοκής του είναι γνωστοί και συγκεκριμένοι.
«Δεν περιμένω κάτι διαφορετικό από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ από όσα έχουν ήδη διαρρεύσει. Ίσως συγκεκριμενοποιηθούν κάπως τα μέτρα του χρέους, π.χ. παράμετροι, χρονοδιάγραμμα για να δώσουν ένα στήριγμα στον Τσίπρα. Αλλά το πιο φυσιολογικό είναι να παραπέμψουν για τις λεπτομέρειες στους θεσμούς και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφερε στο CNN Greece πηγή από την αμερικανική πρωτεύουσα.
Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί υποστηρίζουν πως εάν υπάρξει staff level agreement που όμως δεν θα ικανοποιεί τους όρους χρηματοδοτικής εμπλοκής του Ταμείου, τότε οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν με «πολιτική απόφαση» να μεταθέσουν για την τρίτη αξιολόγηση την υποχρέωση της χρηματοδοτικής εμπλοκής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση πολλά από αυτά τα ζητήματα αναμένεται να έχουν ξεκαθαριστεί μέχρι και την προσεχή Πέμπτη.