ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup σε Ελλάδα: Πάρτε τα μέτρα, μην επιμένετε στο χρέος

REUTERS/Francois Lenoir

Μόνον μια ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσε να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την ελληνική υπόθεση, δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις μόνον εάν της δοθεί καθαρός διάδρομος για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση. Ωστόσο, λίγες ώρες πριν το Eurogroup η ευρωζώνη ζητά από την Αθήνα να λάβει τα μέτρα και να αφήσει το θέμα του χρέους για μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Πηγή της Ευρωζώνης με την οποία μίλησε το βράδυ του Σαββάτου το CNN Greece επισκόπησε το πού βρισκόμαστε ως εξής:

Δεν έχουμε καταλήξει σε κάτι ακόμα. Γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα. Οι παρεμβάσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι επιβεβλημένες (must). Η Ελλάδα έχει εξαιρετικά μεγάλο δισταγμό για να τις αποδεχθεί και απαιτεί μια σαφή δήλωση για το χρέος.

Κύκλοι της ευρωζώνης θεωρούν πως είναι φυσικό να γίνουν αναφορές στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup, αλλά αυτές θα είναι στη βάση των αποφάσεων της 26ης Μάιου 2016, τις οποίες όμως το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει με κατηγορηματικό τρόπο ως μη επαρκείς. Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ επιμένει σε μακρά περίοδο χάριτος των δανείων του EFSF και του ESM και στην περαιτέρω επέκταση των πληρωμών τόκου και κεφαλαίου.

Στέλεχος με γνώση των συζητήσεων ανέφερε στο CNN Greece πως «από πλευράς τακτικής θα ήταν πιο σωστό η Ελλάδα να επιδιώξει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και εν συνεχεία να θέσει το ζήτημα της άμεσης αποσαφήνισης των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους». Αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα λάβει γρήγορα τη δόση (σ.σ. μέχρι και σήμερα η Γερμανία συνδέει την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα), θα διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το ρόλο του τεχνικού συμβούλου και θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να λάβουν μια πολιτική απόφαση που θα μεταθέτει για μετά τις ολλανδικές και γερμανικές εκλογές τις αποφάσεις για το χρέος και τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Αυτό διευκολύνει τη Γερμανία, αλλά θα ήταν πολιτικά τοξικό για την ελληνική πλευρά, η οποία θα καλούνταν να πάρει επώδυνα μέτρα -που θεωρεί αχρείαστα-, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την άμεση τουλάχιστον συμμετοχή της στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Να σημειωθεί πως χθες διέρρευσε έγγραφο των ευρωπαϊκών θεσμών με το οποίο αποδομείται η έκθεση του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου ως προς το σύνολο σχεδόν των προβλέψεων του Ταμείου. Ωστόσο παρά το ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αναγνωρίζουν σε αυτό πως οι απαιτήσεις του Ταμείου στο ασφαλιστικό και στην φορολογία είναι μαξιμαλιστικές, δεν απορρίπτουν το αίτημα του Ταμείου για μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση της προσωπικής διαφοράς στους παλαιούς συνταξιούχους, σε μια προσπάθεια το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα.

Έτσι, η κυβέρνηση καλείται να νομοθετήσει τα μέτρα με χρονοδιάγραμμα μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τα 8.600 ευρώ στα 7.000 ευρώ (σύμφωνα δε με τα υπάρχοντα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, το ποσό του αφορολογήτου θα διαμορφωθεί κάπου μεταξύ 5.000 και 6.000 ευρώ) και χρονοδιάγραμμα σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή των παλαιών συντάξεων που υπερβαίνουν το ύψος των νέων συντάξεων όπως αυτές προκύπτουν με τον νέο νόμο (πρόταση των δανειστών είναι στο τέλος του 2022 να έχει καταργηθεί πλήρως η προσωπική διαφορά). Κατά πληροφορίες οι περικοπές συντάξεων θα γίνονται σε βάθος τριών ετών, από το 2019 ως το 2022 και αν η διαφορά είναι π.χ. 10%, η μείωση θα είναι το 3% κατ’ έτος.

Η κυβέρνηση προκειμένου να νομοθετήσει τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ – τα μισά από το αφορολόγητο και τα μισά από τις συντάξεις – επιδιώκει να υπάρξουν άλλα ισοδύναμα μέτρα, που θα ελαφρύνουν ισόποσα την οικονομία.

Εντός αυτού του πλαισίου η αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα θεωρηθεί επιτυχημένη μόνο εάν υπάρξει συμφωνία να επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα. Πλέον το επόμενο ορόσημο είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Το εάν σε αυτή θα υπάρξει αποτέλεσμα είναι κάτι που θα διαφανεί στις 8 Μαρτίου στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων του EuroWorking Group.

Διαβάστε ακόμη:

Έγγραφο «φωτιά» του Eurogroup αποδομεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης