ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «καλύτερο σενάριο» για το Eurogroup και οι ειρωνείες αξιωματούχου

Το «καλύτερο σενάριο» για το Eurogroup και οι ειρωνείες αξιωματούχου
EUROKINISSI

Την επιστροφή των θεσμών στην Ελλάδα για την συνέχεια των διαπραγματεύσεων της β’ αξιολόγησης έθεσε ως το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Μη συμμεριζόμενος την επιτακτικότατα της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση και ερωτώμενος για την πιθανότητα ενός έκτακτου Eurogroup, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος βιασύνης και με σαφώς ειρωνική διάθεση δήλωσε: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

Επανερχόμενός στις διαβουλεύσεις εκτίμησε πως μπορούν να κλείσουν «το ταχύτερο δυνατό» και υπογράμμισε ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα.

Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο που με σκωπτικό τρόπο σχολίασε πως τα πράγματα θα μπορούσαν «να είναι και καλύτερα».

Αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η διοίκηση του Ταμείου αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα.

«Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», τόνισε ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Ταμείο θα συμμετάσχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ