Τελεσίγραφο! Αυτά τα μέτρα ζητούν οι δανειστές αλλιώς...
Τη ψήφιση μέτρων συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ θέτουν ως τελεσίγραφο οι επικεφαλής των θεσμών στη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη που ξεκίνησε πριν από λίγο στης Βρυξέλλες.
Εξ΄ αυτών τα 2 δισ. ευρώ θα ενεργοποιηθούν άμεσα και τα άλλα 2 δισ. ευρώ θα λειτουργήσουν ως προληπτικά μέτρα σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές το πακέτο μέτρων που προτείνουν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ της ΕΚΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM και το οποίο είναι σε συμφωνία με το ΔΝΤ, προβλέπει μια βασική λίστα μέτρων και μια εφεδρική. Μόνον εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί τα μέτρα αυτά θα καταστεί δυνατή η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για να συνεχιστεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στην βασική λίστα των παρεμβάσεων που θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα περιλαμβάνεται το αφορολόγητο και η περικοπή του κάτω από τις 7.000 ευρώ και η κατάργηση πολλών φοροελαφρύνσεων με παράλληλες παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές.
Στη λίστα με τις παρεμβάσεις που θα ισχύσουν εάν υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις από το 2018 και μετά αναμένεται να περιληφθούν η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» 1,4 εκατομμυρίου συνταξιούχων, αλλά και περιμετρικές αλλαγές στην εθνική σύνταξη ώστε να γίνει πιο αναλογικό το ασφαλιστικό σύστημα.
Στα εργασιακά, οι θεσμοί επιμένουν στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπουργικού βέτο και αρνούνται τυχόν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στα ενεργειακά ζητούν να προχωρήσουν όλες οι σχετικές παρεμβάσεις για απελευθέρωση του συστήματος και παραμένει άγνωστο το εάν θα αξιώσουν τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ».
Κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει πως η Ελλάδα θα λάβει τη δόση των 6,1 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά διεκδικεί μια υπόσχεση για το χρέος που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να το θεωρήσει βιώσιμο και θα ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εάν αυτή η δέσμευση δεν δοθεί τότε η συζήτηση δεν θα έχει ομαλή εξέλιξη.
Σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη σημερινή «συνάντηση κορυφής» των Βρυξελλών για τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι ίδιες πηγές σημείωσαν, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και με στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας».
Όπως επιβεβαιώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει προσέλθει στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία».
Σε κάθε περίπτωση οι θέσεις της κυβέρνησης επί της πρότασης των θεσμών αναμένεται να αποτυπωθούν στην αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού στις 10 το πρωί, στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.