ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: «Θολός» ο ορίζοντας της χαλαρής νομισματικής πολιτικής

Μπορεί μετά τη χθεσινή «εμπιστευτική συζήτηση» που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να δήλωσε πως η ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει ένα «ενιαίο μπλοκ», ωστόσο η ίδια κάλεσε τα μέλη της νομισματικής ένωσης να τηρήσουν τις κοινές τους δεσμεύσεις και δεν έδειξε διάθεση χαλάρωσης του γερμανικού δόγματος λιτότητας.

«Για εμένα δεν υπάρχει ζήτημα δύο ταχυτήτων εντός της ευρωζώνης» ανέφερε η κ. Μέρκελ. «Η ευρωζώνη πρέπει να μείνει μαζί. Και αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε πρέπει να υλοποιηθεί από όλα τα κράτη μέλη μαζί» σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση του επομένους μήνες ο Μάριο Ντράγκι πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει όλες του τις ικανότητές του όχι μόνο για να χαράξει την πολιτική της τράπεζας, αλλά και για να αντιμετωπίσει τους επικριτές του.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται χώρες της Νοτιοανατολικής κυρίως Ευρώπης που θα ήθελαν να δουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού τους. Αυτές οι χώρες έχουν ήδη ανησυχήσει από τον Δεκέμβριο που ο Ντράγκι ανακοίνωσε μείωση στις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους, οι οποίοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για τη χαλαρή νομισματική πολιτική της τράπεζας σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης αυξάνεται συνεχώς. Είναι ενδεικτικό ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στη Γερμανία στο 1,9%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι προσωπικά μπορεί να δεχτούν ισχυρές πιέσεις για να πραγματοποιηθούν νέες περικοπές στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο Ντράγκι ήλπιζε ότι η χρονιά που διανύουμε θα ήταν ήσυχη, ακόμη και βαρετή, χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει τα επιτόκια ή να μεταβάλει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζας,. Όμως τώρα τα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην ευρωζώνη αναμένεται να ταράξουν την ησυχία αυτή.

Πρακτικά, αυτό που έχει συμβεί τώρα είναι ότι η ΕΚΤ δεν είναι πλέον προβλέψιμη, όπως θα ήθελαν πολύ οι αγορές να είναι. Η ΕΚΤ είναι πια πολύ πιο προσεκτική στο πώς δίνει σήμα για τις κινήσεις που θα ακολουθήσει στο μέλλον προσπαθώντας να ζυγίσει την κατάσταση.

Προς το παρόν η ΕΚΤ φαίνεται ότι θέλει να δείξει πως θα συνεχίσει αμετάβλητη την τρέχουσα πολιτική που αποφάσισε τον Δεκέμβριο. Οι αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης θα μειωθούν από τον Απρίλιο σε 60 δισ. από 80 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Το ίδιο το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης όμως θα επεκταθεί ώστε να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2017, αντί να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, όπως αρχικά αναμενόταν. Επίσης τα επιτόκια δανεισμού σε ευρώ παραμένουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα, ενώ η ΕΚΤ χρεώνει τις εμπορικές τράπεζες που επιθυμούν να φυλάνε σε αυτή τα χρήματά τους, αφού τα σχετικά επιτόκια είναι αρνητικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης