ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαχαίρι στο λειτουργικό κόστος υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων

Πολλά επενδύει η κυβέρνηση στον λεγόμενο «κόφτη» δημοσίων δαπανών (Spending Review) που θα επιφέρει περικοπές στο λειτουργικό κόστος υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων έως και το 2018.

Το πρόγραμμα εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών τελεί υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, σε συντονισμό με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο.

Η σχετική Επιτροπή Συντονισμού δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με επικεφαλής την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Δημοσιονομικών Στοιχείων και Μεθοδολογίας Ιουλία Αρμάγου. Ήδη έχουν διαμορφώσει και δείκτες παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας των δαπανών των υπουργείων.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντική δράση το Spending Review, καθώς απώτερος στόχος είναι η εξοικονόμηση των δαπανών υπουργείων και φορέων έως και 10% αρχής γενομένης από το 2018, προκειμένου πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου να χρησιμοποιηθούν για κοινωνική πολιτική και μείωση των φόρων.

Το Spending Review θα επεκταθεί άμεσα σε όλο τον δημόσιο τομέα και στόχος είναι όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να ολοκληρώσουν την επισκόπηση δαπανών τους έως τον Ιούνιο, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προκαταρκτικά πορίσματα των επιτροπών που ξεκίνησαν να συνεδριάζουν στα υπουργεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου και οι οποίες εποπτεύονται από ειδική επιτροπή που λειτουργεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως υπάρχει η δυνατότητα στοχευμένων περικοπών δαπανών τόσο στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων όσο και στους εποπτευόμενους φορείς τους.

Οι επιτροπές που συστάθηκαν στα υπουργεία διερευνούν σενάρια και τρόπους με τους οποίους οι δαπάνες – ανελαστικές και μη- μπορούν να μειωθούν το 2018 κατά 3%, κατά 5% και κατά 10%, με την κλιμάκωση αυτή να επιλέγεται ώστε να δείξει το βάθος των επιλογών και των παρεμβάσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης