ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων δια χειρός Ντράγκι

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων κινείται η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.

Ειδικότερα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 7,2%, μετά την εκτόξευσή του έως και το 18,7% τον Ιούλιο, όταν η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδό της από την ευρωζώνη.

Στην άνοδο των τιμών των ελληνικών ομολόγων έχει συμβάλει η υποχώρηση των ανησυχιών για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, η θετική πορεία εφαρμογής του προγράμματος, αλλά κυρίως οι αναφορές του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων υπό προϋποθέσεις.

Σε δηλώσεις του την παρελθούσα Πέμπτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποσαφήνισε τους τέσσερις όρους συμμετοχής των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα QE που ετοιμάζεται να διευρύνει η κεντρική τράπεζα. Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις είναι οι εξής:

1) Η χώρα θα πρέπει να βρίσκεται σε πρόγραμμα προσαρμογής

2) Θα πρέπει να τηρεί τους στόχους του προγράμματος εν ισχύ

3) Να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη

4) Να έχει την ανάλογη πιστοληπτική ικανότητα αυτός που εκδίδει τα ομόλογα

Οι αναφορές Ντράγκι ήταν αρκετές για να οδηγήσουν την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου από το 7,7% την Πέμπτη στο 7,2% στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Η αναμενόμενη εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να οδηγήσουν χαμηλότερα όλες ανεξαιρέτως τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης