ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπτυξιακή τράπεζα που θα λειτουργεί εκτός εποπτείας ΕΚΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Αναπτυξιακή τράπεζα που θα λειτουργεί εκτός εποπτείας ΕΚΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών εξετάζει να δρομολογήσει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η κυβέρνηση.

Το οικονομικό επιτελείο δείχνει πως ποντάρει στη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος εκτιμώντας ότι μικρές τράπεζες ειδικού χαρακτήρα μπορούν να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες και να στηρίξουν μικρές επιχειρήσεις, κάτι που θεωρείται πλέον απαγορευτικό μέσω των λεγόμενων συστημικών τραπεζών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η αναπτυξιακή τράπεζα θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακές προτάσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλους επενδυτικούς σχεδιασμούς.

Αν και η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος και πιστεύει ότι θα συναντήσει και αντιδράσεις, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχέδιο για τη λειτουργία ενός τραπεζικού συστήματος που δεν θα υπόκειται στον έλεγχο της ΕΚΤ.

Κορωνίδα του συστήματος αυτού θα είναι η αναπτυξιακή τράπεζα που θέλει να ιδρύσει η κυβέρνηση εντός του 2016 , η οποία ενδεχομένως να ενσωματώσει τις συνεταιριστικές τράπεζες και την Τράπεζα Αττικής. Σε πρώτη φάση προτίθεται να εντάξει στον συγκεκριμένο φορέα το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων καθώς και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με προοπτική σταδιακά να μπουν κεφάλαια και από το εξωτερικό.

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης φαίνεται μάλιστα, με βάση κυβερνητικές πηγές, ότι βρίσκουν σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» ανώτερα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σήμερα ελέγχει 170 τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη και προσθέτουν ότι σε κάθε χώρα λειτουργεί ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα χωρίς να εξαιρούνται η Γερμανία και η Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ