ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Αποχώρηση του ΔΝΤ θα σήμαινε και το τέλος του προγράμματος

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Γερμανία πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει εμπλεκόμενο στη διάσωση της Ελλάδας, όπως επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για αποχώρηση θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβούλιου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου γα την Ελλάδα δεν αναμένεται να επιφυλάξει εκπλήξεις, καθώς θα επικεντρωθεί στην ανάλυση των ήδη γνωστών κειμένων που έχουν διαρρεύσει από τις 26 Ιανουαρίου και αφορούν στην έκθεση του άρθρου 4 για την ελληνική οικονομία -που εμπεριέχει την αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους- και στην έκθεση για την αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος που είχε συνομολογήσει το Ταμείο με την Ελλάδα το 2012.

Ωστόσο, αυτό που είναι άγνωστο και το οποίο θα γνωστοποιηθεί σήμερα στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 9 το βράδυ ώρα Ελλάδος (2 το μεσημέρι τοπική ώρα) είναι οι θέσεις των ελληνικών Αρχών για τις δύο εκθέσεις του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ και εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος θα καταθέσει και θα αναγνώσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Οργανισμού, πεντασέλιδο κείμενο στο οποίο θα παρουσιάζονται από κοινού (ενιαία) οι απόψεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος τόσο για την έκθεση του άρθρου 4 (Article IV Consultation) όσο και για την έκθεση αξιολόγησης του δανειακού προγράμματος του 2012 (Greece: Ex Post Evaluation of Exceptional Access under the 2012 Stand-By Arrangement).

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το κείμενο αυτό θα είναι διατυπωμένο σε διπλωματική γλώσσα, ωστόσο θα αποτυπώνει με σαφήνεια τις αντιρρήσεις της ελληνικής πλευράς σε πολλές από τις απόψεις και εκτιμήσεις των στελεχών του Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και επιμέρους ζητήματα σχετικά με την φορολογία και το ασφαλιστικό. Ακόμη, θα αποτυπώνει εμφανώς την αγωνία των ελληνικών αρχών για την «έγκαιρη ολοκλήρωση» της αξιολόγησης και την επιστροφή στην ομαλότητα το ταχύτερο δυνατόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης