ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευκολύνεται ο εσωτερικός δανεισμός του Δημοσίου

Διευκολύνεται ο εσωτερικός δανεισμός του Δημοσίου
Το κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδος EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μόνιμος καθίσταται πλέον ο λογαριασμός αξιοποίησης ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο λογαριασμός, ο οποίος είχε προκαλέσει αυξημένες αντιδράσεις όταν ενεργοποιήθηκε τον προηγούμενο Απρίλιο με στόχο να καλύψει τα κενά ρευστότητας του προϋπολογισμού, αποδείχθηκε χρηστικός και έτσι αποφασίσθηκε η παγιοποίηση του. Στην κορύφωση της κρίσης ο εν λόγω λογαριασμός βρέθηκε να έχει κατατεθειμένα 10 δισ. ευρώ περίπου τα οποία χρησιμοποιούσε για εσωτερικό δανεισμό μέσω ρέπος.

Σημειώνεται πως πολλά ευρωπαϊκά κράτη εφαρμόζουν την πρακτική αυτή καθώς έχει αποδειχθεί ότι η κεντρική διαχείριση των εν λόγω χρημάτων, πέραν του ότι ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής κυβέρνησης, είναι πιο επικερδής και για τους ίδιους τους φορείς, καθώς εξυπηρετεί την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και κυρίως την αποφυγή περαιτέρω δανεισμού.

Το πολυνομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπει τη θεσμοθέτηση του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, στον οποίο θα μεταφέρουν τα διαθέσιμά τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, αλλά υπό διακριτούς υπολογαριασμούς.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο κεντρικός λογαριασμός του Δημοσίου μετονομάζεται σε «Ελληνικό Δημόσιο - Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου» («Ενιαίος Λογαριασμός») και έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 όλοι οι λογαριασμοί της Κεντρικής Διοίκησης που τηρούνται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος εντάσσονται στον Ενιαίο Λογαριασμό.

Βάσει του πολυνομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών, μέσω του Ενιαίου Λογαριασμού, θα παρακολουθεί και θα προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές από και προς αυτόν, θα προσδιορίζει το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού, και θα διαχειρίζεται τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Οι ίδιες διατάξεις προβλέπουν πως το άνοιγμα σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, οποιουδήποτε λογαριασμού της Κεντρικής Διοίκησης, διενεργείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, κατόπιν αιτιολογημένης πρότασης του αρμόδιου φορέα ή οργάνου, με την οποία καθορίζονται τα όργανα διαχείρισης του λογαριασμού, ο τρόπος εμφάνισής του στην δημόσια ληψοδοσία, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Λογαριασμοί δε εκτός του Ενιαίου Λογαριασμού θα ανοίγονται μόνο με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Τέλος, η κίνηση των λογαριασμών του Δημοσίου σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα ενεργείται με έγγραφες εντολές του υπουργού Οικονομικών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά σε νόμους ή συμβάσεις στις οποίες έχει συμπράξει ο υπουργός Οικονομικών. Στις περιπτώσεις αυτές οι τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να αναγγέλλουν αμέσως τη γενόμενη εγγραφή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Για τη χρέωση των λογαριασμών αυτών απαιτείται η έγκριση του υπουργού Οικονομικών.