ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια χωρίζουν την Ελλάδα από 12 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αποτελούν τα εκκρεμή θέματα που θα τεθούν εκ νέου σήμερα το μεσημέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών.

Ήδη από χθες επήλθε συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων των πιστωτών και της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, αλλά και στο θέμα της κατάργησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Σε σχέση με το πρώτο θέμα συμφωνήθηκε η περίοδος «χάριτος» των 30 ημερών για την πληρωμή της εκτός ρύθμισης οφειλής (ώστε να μη χάνεται η ρύθμιση) να εξαλειφτεί σταδιακά έως και τον Δεκέμβριο του 2016. Για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση συμφωνήθηκε να αντικατασταθεί από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια.

Ελλάδα και πιστωτές έχουν ήδη συμφωνήσει στην κλιμακωτή μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα, ενώ χθες το βράδυ επήλθε συμφωνία και στο θέμα των αλλαγών στον καταστατικό νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ειδικά στο θέμα της αστικής ευθύνης των μελών του Ταμείου, αλλά και στο ζήτημα των παρεμβάσεων στη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εμφανίσθηκαν χθες πεπεισμένοι ότι σήμερα θα γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές και πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από το μεσημέρι της Κυριακής. Σημειώνεται πως αύριο το απόγευμα αναμένεται να συνέλθει το κρίσιμο Euro Working Group προκειμένου να εξετάσει την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υπο-δόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πάντως, για να επιβεβαιωθεί η κυβερνητική αισιοδοξία και να εισπραχθούν τα 12 δισ. ευρώ από τους πιστωτές θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, αλλά και των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία.

Στους πλειστηριασμούς το όριο που δέχεται η ελληνική πλευρά για την αντικειμενική αξία του ακινήτου έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια και το σύνολο των οφειλών στις 200.000 ευρώ. Κατά πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κατέβει και χαμηλότερα. Ωστόσο, στο εισοδηματικό κριτήριο υπαγωγής στο «Νόμο Κατσέλη» η κυβέρνηση δεν υποχωρεί. Τοποθετεί την οροφή στις 30.000 ευρώ, ενώ συμφωνεί το εισόδημα να καθορίζεται με βάση ενός συντελεστή επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που θα ανέρχονται στις 16.160 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.

Αγκάθι θεωρείται και η συνολική στρατηγική για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, την οποία παρουσίασε χθες στους πιστωτές ο Γκλεν Κιμ, σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στο να πωληθούν δάνεια σε funds, ωστόσο θέλει τα δάνεια αυτά να είναι επιλεγμένα και να τα διαθέσουν οι «κακές τράπεζες» που θα συστηθούν ανά τράπεζα στη βάση κανόνων που θα θέσουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που θα κλειδώσει η συμφωνία με τους θεσμούς και το Euro Working Group δώσει το πράσινο φως για τις δόσεις θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό πολυνομοσχέδιο -το πιθανότερο στα μέσα της επόμενης εβδομάδας – που θα υλοποιεί τα προαπαιτούμενα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα παραμείνουν στην Αθήνα για ακόμη μία εβδομάδα, προκειμένου να καταρτίσουν τον κατάλογο με τη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ και να προχωρήσουν την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης